Linkuri accesibilitate

Eșecul politic al anului


Gheorghe Cojocaru
Gheorghe Cojocaru

Gh. Cojocaru: „puterea, într-o formulă de coaliție, trebuie să se bazeze pe încredere, solidaritate și angajare consensuală”.

În seria retrospectivelor anului politic 2011, Vasile Botnaru a stat de vorbă cu analistul Gheorghe Cojocaru.

Gheorghe Cojocaru: „Deși anul cronologic 2011 se apropie de finele său, anul politic 2011 nu și-a găsit finalitatea scontată. Clasa politică nu și-a făcut temele pentru acasă, rămânând restanțieră la capitolul alegerea președintelui Republicii Moldova”.

Europa Liberă: Acest eșec ar putea pretinde la titlul „rateul politic al anului”?

Gheorghe Cojocaru: „Este, cu siguranță, eșecul politic al anului. Optimismul acelor lideri ai Alianței pentru Integrare Europeană, care dădeau asigurări că ar dispune de numărul necesar de voturi pentru a alege șeful statului, nu s-a confirmat, astfel, încât astăzi guvernarea celor trei partide democratice se găsește la un pas de noi alegeri parlamentare anticipate, dacă nu va reuși să propună un candidat în turul doi, care să acumuleze numărul necesar de 61 de voturi”.

Europa Liberă: Plecând de la acest eșec, care ar putea fi învățămintele principale ale anului politic 2011?

Gheorghe Cojocaru: „Eșecurile reliefează cu mai multă claritate nu numai limitele posibilităților reale ale guvernării, dar și ar trebui să dea de gândit, de asemenea, cu mai multă responsabilitate, asupra consecințelor persistării în aceste situații. Principalul învățământ al acestui eșec legat de nealegerea șefului statului, care ar trebui însușit temeinic de liderii Alianței de guvernare, este că puterea, într-o formulă de coaliție, trebuie să se bazeze pe încredere, solidaritate și angajare consensuală la realizarea actului guvernării”.

Europa Liberă: La un an de la instalarea la guvernare, cum arată AIE-2? Mai tare, mai slabă, tot așa?

Gheorghe Cojocaru: „De regulă, eșecurile, despre care am vorbit mai sus, pe oamenii slabi îi descurajează, pe oamenii puternici îi călesc și-i motivează să-și pledeze cauza cu mai multă determinare. Sper că liderii Alianței sunt oameni cu caracter, care, chiar ajunși la un pas de niște eventuale anticipate imprevizibile, vor demonstra voința politică necesară pentru a lua decizia oportună, în favoarea democrației și cursului european al Republicii Moldova. Și, nu în ultimul rând, Alianța pentru Integrare Europeană are un adversar comun care, ori de câte ori se manifestă ca o forță revanșardă și antisistemică, are efectul prosopului rece pe fruntea bolnavului în friguri, cu efecte curatorii vizibile”.

Europa Liberă: Este sortită Alianța pentru Integrate Europeană să repete eșecul de anul acesta și anul viitor?

Gheorghe Cojocaru: „La sfârșit de an, trebuie să fim și optimiști, dar și realiști și să mizăm pe pragmatismul și pe clarviziunea liderilor Alianței. Cred că eșecul din acest an va rămâne în urmă și se va găsi soluția potrivită în interiorul formulei actualei guvernări liberal-democrate”.

Previous Next

XS
SM
MD
LG