Linkuri accesibilitate

Presa din România a fost degradată din interior de incompetenţă şi mediocritate (Adevărul)


Nu-i nicio tragedie. Prostia se plăteşte! (Adevărul)


Intr-un scurt interviu acordat agentiei Mediafax, ministrul roman de externe Teodor Baconschi a asezat progresul in relatia cu Republica Moldova intre reusitele anului 2011, alaturi de normalizarea relatiei cu Ucraina, de parteneriatul strategic cu Turcia si de intrarea in vigoare a acordului cu statele Unite ale Americii privind scutul antiracheta. In opinia sefului diplomatiei de la Bucuresti, esecul acestui an a fost ratarea aderarii la spatiul Schengen. Sperantele lui Baconschi pentru 2012 se leaga, intre altele, de includerea Romaniei in programul american Visa Waiver, care inseamna accesul fara viza in spatiul american.

Evenimentul Zilei citeaza din alocutiunea ministrului roman de externe de la Edirne, Turcia, unde a avut loc Conferinta anuala a ambasadorilor. Baconschi a reafirmat acolo pozitia Romaniei de sustinator al politicii usilor deschise a Uniunii Europene si, in mod special, de sustinator al Turciei in aspiratia sa de aderare.

Acelasi cotidian include o stire despre instalarea in functie, la Tiraspol, a noului lider nerecunoscut al regiunii Transnistria. Evgheni Sevciuk este citat cu hotararea de a lupta in continuare pentru recunoasterea internationala a independentei Transnistriei, dar si cu declaratia ca regiunea va fi deschisa bunelor relatii cu Republica Moldova si cu Ucraina. Stirea reaminteste pozitia analistilor politici moldoveni, care nu cred ca situatia din regiune si procesul de negocieri cu Chisinaul vor fi inflentate semnificativ de schimbarea liderului de la Tiraspol.

Editorialistul Romaniei Libere, Cristian Campeanu, isi dedica ultimul comentariu din acest an multdiscutatului atac al presedintelui Traian Basescu la adresa Directiei Nationale Anticoruptie. Campeanu nu crede in zvonul ca aceasta schimbare de atitudine s-ar explica printr-o vulnerabilitate, respectiv prin vreun dosar compromitator referitor la seful statului, ci poate prin slabiciune. Fara sa dea mai multe amanunte, el sustine ca seful statului ar trebui sa revina cat de curand asupra declaratiilor cu pricina, eventual cerandu-si scuze si reafirmandu-si sprijinul fata de DNA.

Editorialul din Evenimentul Zilei este semnat astazi de Nicoleta Savin si se opreste la tema responsabilitatii fata de situatia actuala, de criza, a Romaniei. De ani de zile, partidele politice aflate la guvernare se plang de „greaua mostenire” lasata de predecesori, dar nimeni nu ar fi explicat-o cum trebuie. In speta, sustine Nicoleta Savin, actuala situatie nu poate fi imputata Partidului Democrat Liberal, in ciuda greselilor pe care le-a facut, a modului defectuos in care si-a comunicat masurile. Punctul nevralgic se afla in 2008, cand guvernul liberal condus de Calin Popescu Tariceanu a reusit sa cheltuiasca un buget cu crestere economica de 8% - rezultat al multor privatizari – si, in acelasi timp sa se imprumute enorm, incheind anul cu deficit de 5%. Privatizarile din aceasi perioada nu s-au regasit in niciun fel in investitii ale statului, ci au fost facute ”cu dedicatie” catre clientela de partid, sustine acelasi editorial din Evenimentul zilei.

Anul se incheie si cu constatarea lui Petre Barbu, din Adevarul: presa tiparita din Romania trage sa moara. Tirajele s-au prabusit, incasarile din publicitate au scazut sub cota de avarie, sute de ziaristi au fost concediati. „Presa a fost degradata din interior de incompetenta si mediocritate”, crede Petre Barbu care adauga: „Nu-i nicio tragedie. Prostia se plateste!”.
XS
SM
MD
LG