Linkuri accesibilitate

Primejdia populismului (Adevărul)


Opt state ar putea fi puternic afectate de eventualul declin american, între care Georgia şi Ucraina (Foreign Policy)..


Marele pericol al anului 2012, este populismul, afirmă Grigore Cartianu, redactorul şef al cotidianului Adevărul. Atît Puterea, cea care are în mâini sacul cu mălai, cît şi Opoziţia care promite cu nonşalanţă cîte în lună şi în stele, vor fi ispitite de acest procedeu cinic, deosebit de periculos pe timp de cirză.

Tot Adevărul citează un pronostic difuzat de CNN, potrivit căruia recesiunea este inevitabilă în Europa în 2012, iar semne de creştere vom vedea abia în 2013 sau în 2014.

Cotidianul New York Times scrie că Rusia a intrat într-un an greu de pronosticat, întrucît Kremlinul are de ales între confruntarea violentă cu protestari tot mai numeroşi şi mai motivaţi şi dialogul cu societatea electrizată. De altfel, cunoscutul scriitor şi publicist rus Dmitrii Bîkov prognozează profesionalizarea şi descentralizarea puterii, procese care ar fi de natură să condiţioneze o tranziţie nonviolentă în Rusia.

Revista Foreign Policy publică un articol semnat de cunoscutul politolog american Zbignew Brzezinski, care constată că Rusia pare să jubileze din cauza posibilului dar nu şi inevitabilului, după părerea lui Brzezinski, declin al Statelor Unite ale Americii, şi mai curând că îşi va îndreapta privirile către fostele republici sovietice. Eventuala diminuare a rolului jucat de SUA ar putea cauza incertitudini pe arena mondială şi rivalităţi între marile puteri. Fostul consilier de politică externă la Casa Albă prezintă o listă de opt state care ar putea fi puternic afectate de eventualul declin american, listă pe care o deschide Georgia şi pe care figurează şi Ucraina.

In final aş mai cita din pronosticul semnat de cunoscutul politolog bulgar Ivan Krastev, de la Centrul Strategiilor Liberale, publicat în presa mondială, care crede că Uniunea Europeană ar trebui să renunţe la ideea utopică de a impune Kremlinului viziunea sa asupra ordinii mondiale. După părerea lui Krastev, Rusia nu va accepta democraţia liberală, dar nici nu va renunţa la natura europeană a guvernărilor ca să îşi păstreze legitimitatea în raport cu partenerii internaţionali importanţi.
XS
SM
MD
LG