Linkuri accesibilitate

Mai mult respect pentru Transnistria





Schimbarea de putere de la Tiraspol, în care Smirnov a fost înlocuit cu Şevciuk, schimbare la care şi-a dat concursul şi Federaţia Rusă, ne permite să presupunem că la Kremlin sunt consemnate schimbarile care au avut loc în Moldova după anul 2009.

Respectiv, partidele din cadrul AIE se vor bucura tot mai mult de susţinerea Kremlinului, însă scopul final este de a injecta în această structură politică mai multe partide de pe stînga eşichierului politic astfel ca s-o poată controla. Dacă observăm bine, partiduţele de pe stînga nu cer lichidarea alianţei, ci reformatarea, adică includerea lor în componenţa acesteia.

Din păcate începutul de mandat al celui de-al doilea preşedinte transnistrean este marcat de incidentul avut loc la Vadul lui Vodă, în urma căruia şi-a pierdut viaţa un tînăr, incident care ar putea impulsiona procesul de retragere a armatei ruseşti de pe teritoriul Republicii Moldova.

Mulţi politicieni nu cred că va avea loc vreo schimbare în procesul de negocieri cu Transnistria, întrucît chiar Şevciuk declara că va lupta pentru recunoaşterea Republicii Moldoveneşti Nistrene.

Pentru ca procesul de negocieri să fie mai rezultativ, liderii de la Chişinău trebuie să manifeste mai mult respect faţă de Transnistria, pentru că chiar dacă este normal şi corect să nu o acceptăm ca parte egală în procesul de negocieri, numai manifestarea de respect poate să-i facă pe negociatorii transnistreni mai cooperanţi întrucît ei nu se vor lăsa priviţi de sus.

Mai mult respect din partea autorităţilor de la Chişinău pentru Transnistria înseamnă mai mult respect pentru toţi cetăţenii Republicii Moldova, pentru că dacă urmărim procesele politice din ultimii 3 ani, atunci toate aceste intrigi şi neînţelegeri dintre partidele de la guvernare nu reflectă decît o lipsă profundă de respect pentru cetăţenii care i-au ales să conducă această ţară.
XS
SM
MD
LG