Linkuri accesibilitate

Miza anului 2012: reinventarea capitalismului (Evenimentul zilei)


Președintele Băsescu ținteste doar slăbirea USL și căderea ei sub 50% (22).


Intr-un comentariu preluat de Evenimentul zilei de la platforma Hydepark, Sever Voinescu spune ca miza anului 2012 este, in lumea intreaga, reinventarea capitalismului. In consecinta, tinta principala a fiecarui guvern ar trebui sa fie crearea de locuri de munca, adica relansarea economiei. Voinescu constata insa ca, in Romania, analistii se inghesuie sa faca predictii mai cu seama politice pentru anul care a inceput.

Le face totusi si el pe ale sale: Partidul Democrat Liberal va face un scor bun in alegeri, in apropierea celui pe care-l prezic optimistii. Uniunea Social-Liberala, de opozitie, nu se va rupe inaintea scrutinului din toamna, asa cum avertizeaza multe voci, dar se va situa mult sub acel 50% care le-ar asigura instalarea fara probleme la guvernare. USL este o constructie politica cu sens, spune Voinescu, dar fara energie. Motivul se afla in slaba calitate a liderilor celor doua partide de opozitie. Victor Ponta, PSD, si Crin Antonescu, PNL, se gasesc in toate sondajele cam la jumatate din audienta pe care o au partidele lor.

Un articol preluat tot de pe Hydepark in Evenimentul zilei pune sub lupa strategia USL. In ciuda aparentelor, ideea de a-si hrani electoratul cu ura fata de presedintele Traian Basescu aduce inca popularitate, arata autorul, Mircea Marian. Metodele sunt sub orice critica, proba declaratiile greu de catalogat ale lui Victor Ponta, si pe care comentatorul le reaminteste: ministrul democrat-liberal al turismului, Elena Udrea, va sfarsi, a spus Ponta, precum Elena Ceausescu (adica impuscata, dupa un proces-spectacol). Nu doar Elena Udrea, ci si alte personaje feminine ale politicii si presei romanesti sunt supuse unui vulgar exercitiu de misoginism. Se merge de la jigniri ireproductibile pana la trimiterea „la cratita”.

Anul 2012 se deseneaza amenintator in analiza lui Dan Tapalaga, din revista 22, care urmareste gesturile politice din ultima vreme ale presedintelui Basescu. Cel mai semnifictiv dintre toate i se pare impacarea cu fostul ministru de interne Vasile Blaga, trecut in dizgratie dupa o manifestatie scandaloasa a politistilor la ferestrele Palatului Cotroceni. Politistii au strigat atunci incredibilul „iesi afara javra ordinara”.

Recuperarea lui Blaga inseamna, in opinia comentatorului, că tinta lui Basescu este acum recastigarea influentei in PDL, care i-a cam scapat de sub control. In aceasta linie, recentul atac la adresa Directiei Nationale Anticoruptie este interpretat ca o debarasare de tema incomoda a coruptiei si coruptilor, cu care seful statului si-a castigat initial mandatul, si respectiv ca o debarasare de DNA, institutia insarcinata cu aceasta lupta si de care nu mai are nevoie. Dan Tapalaga se opreste si la compromisurile de ordin politic pe care le-ar fi facut seful statului in ultima vreme: a investit in „personaje politice nefrecventabile”, precum liderul UNPR (Uniunea Nationala pentru Progresul Romaniei) – este vorba despre Gabriel Oprea, sau precum primarul sectorului 5, Marian Vanghelie. Pe amandoi i-a decorat si laudat. Explicatia ar fi ca Basescu tinteste doar slabirea USL si caderea ei sub 50%.
XS
SM
MD
LG