Linkuri accesibilitate

Actualul comportament al autorităților de la Budapesta va afecta în curând şi economia României (România Liberă)


PSD e un partid mic, izolat şi compromis de mezalianțele din ultimii ani (Evenimentul Zilei)

Presa de la Bucuresti dezlegea şaradele politicienilor. Ieri se faceau presupuneri legat de împacarea presedintelui Traian Basescu cu fostul ministru de interne Vasile Blaga. Desi se afla de mult timp in dizgratie, Blaga a facut Anul Nou la dreapta presedintelui, amandoi cu sotiile, avand-o alaturi si pe Elena Udrea, ministrul turismului. Prima deductie a fost ca Basescu si-a fixat tinta politica: recuperarea controlului asupra Partidului Democrat Liberal (Blaga este un lider influent in partid, i-a fost secretar general, si a condus campania electorala a lui Basescu la prezidentialele din 2009). Editorialul semnat de Silviu Sergiu in Evenimentul Zilei reia astazi subiectul si porneste de la convingerea sa ca trecerea pe linie moarta, timp de 2 ani, a lui Blaga a fost o stratagema, un mod de a-l sustrage erodarii guvernarii, pentru a-l repune in functiune acum, inaintea alegerilor. Sondajele de opinie par sa confirme acest calcul politic: Vasile Blaga ocupa un onorabil loc trei in topul increderii in politicieni, fiind devansat numai de Crin Antonescu (cu 13 procente in plus) si de Victor Ponta (cu 5 procente in plus). „Buldogul”, cum i se mai spune la Bucuresti, ar putea ocupa foarte bine si postul de prim ministru dupa alegeri, in locul unui Emil Boc extrem de grevat de masurile de austeritate pe care a fost nevoit sa le ia – se mai arata in acest comentariu din Evenimentul Zilei.

In acelasi cotidian, Mircea Cartarescu atrage atentia ca in proiectul unei eventuale aliante de guvernare dreapta-stanga, adica intre democrat-liberali si pesedisti, poate interveni un personaj greu de gestionat: Adrian Nastase. De PSD si de Nastase ar face insa mai bine sa se teama nu atat democrat-liberalii lui Boc, cat liberalii condusi de Crin Antonescu, care s-ar putea vedea scosi brutal din joc si redusi la ceea ce sunt. Citam: „un partid mic, izolat si pe deasupra compromis de mezaliantele din ultimii ani”.

În România Liberă, o analiză semnată de Cristian Câmpeanu arata ca actualul comportament al autoritatilor de la Budapesta va afecta in curand si economia Romaniei. Campeanu reaminteste ca Ungaria a fost, in 2008, prima tara europeana care a trebuit salvata de la faliment de catre Fondul Monetar International. Repusa pe picioare, a recazut in criza dupa instalarea la putere a premierului Viktor Orban. Acesta isi bazeaza politica pe convingerea ca Europa va ceda in cele din urma si va mai salva o data tara, cum a facut cu Grecia, pentru a nu dezmembra Uniunea. Deocamdata, arata Campeanu, politicile Budapestei zgaltaie grav monedele statelor central-europene, coroana ceha si zlotul polonez, desi Polonia nici macar nu a trecut prin recesiune. Datoria externa a Ungariei este de de 80% din produsul intern brut (fata de limita de 60% acceptata la nivel European) iar guvernul Orban are numai anul acesta scadente de 4 miliarde de euro.
XS
SM
MD
LG