Linkuri accesibilitate

Cinci mari pericole pentru economia Moldovei în 2012


Economistul Valeriu Prohniţchi, directorul Centrului analitic Expert-Grup, în dialog cu Vasile Botnaru.



Uniunea Europeană este generoasă cu partenerii estici, dar criza din zona euro ar putea reduce drastic fondurile pentru unele proiecte. Este unul din cinci mari pericole pentru economia Republicii Moldova în 2012, este de părere Valeriu Prohniţchi, economist la Expert Grup:

Europa Liberă: Potrivit prognozelor, pe care le vedem pe diferite reţele şi expertize, 2012 ar putea oferi încă surprize suficiente pentru spaţiul european. Ion Sturza recent spunea că faptul că Moldova nu este prea conectată la pieţele europene, la fluxurile financiare, ne va feri de această criză şi mai aprofundată. Dumneavoastră ce pericole prevedeţi pentru spaţiul european şi în special pentru acest cotlon al economiei europene, care se numeşte Republica Moldova?

Valeriu Prohniţchi
Valeriu Prohniţchi: „Pentru anul 2012 am identificat cinci riscuri pregnante, majore, care credem noi că vor influenţa în mare măsură evoluţia economică a ţării. Prima este o creştere economică minoră, sau poate chiar o mică recesiune, care ar putea să se producă în 2012. Este adevărat, Moldova nu este conectată la pieţele financiare globale atât de strâns cum ar fi Grecia, Italia sau Portugalia. Dar Moldova este dependentă economic de Uniunea Europeană, în sensul că Uniunea Europeană reprezintă pentru noi o importantă piaţă de desfacere. Şi mai important este, că este o piaţă de muncă pentru moldovenii, care trimit, veniturile obţinute le trimit familiilor lor acasă. Deja există indicatori că Uniunea europeană este într-o recesiune. Dacă ea se adânceşte atunci Moldova nu va fi ferită. Dacă Uniunea Europeană face febră, noi sigur că facem gripă. În dependenţă de felul în care Uniunea Europeană va şti să gestioneze criza va avea anumite implicaţii şi pentru noi. Prima implicaţie este că povestea de succes trebuie să devină realitate. A doua implicaţie, probabil este prinsă de necesităţile financiare imediate – Uniunea Europeană, dar probabil şi alţi mari donatori internaţional, vor trebui să chibzuiască mult mai mult atunci când vor elabora strategiile lor de asistenţă pentru alte ţări. Ceea ce înseamnă că Moldova s-ar putea trezi cu un volum mai mic de resurse financiare, acordate de Uniunea Europeană. Aceasta înseamnă că va trebui mai multe resurse să mobilizăm din economia naţională.”

Europa Liberă: Alte pericole din lista celor cinci?

Valeriu Prohniţchi: „Un alt pericole este că probabil se vor intensifica infracţiunile economice de proporţia şi natura celor pe care le-am observat în august şi septembrie 2011, mă refer la raidurile corporative.”

Europa Liberă: Asta pentru că nu au fost pedepsiţi făptaşii? Sau pentru că sunt ademenitoare?

Valeriu Prohniţchi: „Asta pentru că băieţii deştepţi în 2011 au testat sistemul şi au văzut că sistemul este inert şi nu reacţionează. Anul 2012 deja a început cu clopoţei care deja au început să sune. Un alt risc important despre care deja am vorbit este reducerea volumelor de resurse externe pe care ţara le primeşte de la Uniunea europeană. Am menţionat una din cauze este obiectivă: este vorba de criza datoriilor suverane cu care se confruntă Uniunea Europeană. Dar este şi o altă cauză care ţine de capacitatea extrem de scăzută a Moldovei de a absorbi în mod eficient resursele care până acum au fost acordate. Din resursele care au fost acordate în anul 2011, noi abia am valorificat o treime, în cazul drumurilor. Acesta este un indicator sub orice critică. Şi Uniunea Europeană evident dacă va fi nevoită să reducă asistenţa acordată ţărilor din vecinătate, atunci va privi la asemenea indicatori de eficienţă. Un alt risc foarte important din punctul nostru de vedere este că în 2012 ar putea să se înrăutăţească relaţiile Moldovei cu unii parteneri din CSI. Am văzut în 2011 cum Belarus a încercat să creeze unele bariere la importul unor produse moldoveneşti şi Belarus de fapt a reacţionat la unele cereri formulate de Federaţia Rusă. Acum Federaţia Rusă, Belarus şi Kazahstan sunt într-o uniune vamală, dominată de Rusia. Intenţiile Rusiei merg mult mai departe – Rusia vrea o uniune economică propriu-zisă, în care pe lângă cele două ţări să înglobeze şi altele. Şi evident, pentru a aspira cumva ţările din vecinătate în această construcţie, Rusia utilizează şi ciomagul şi covrigul, dar s-ar putea să fie asemenea gen de bariere comerciale, care ar putea să fie instituite, de ce nu, de Kazahstan în 2012.”

Europa Liberă: Moldova nu are o replică, de exemplu prin OMC? Atâta s-a vorbit despre condiţionalitatea intrării Rusiei.

Valeriu Prohniţchi: „Da, dar Rusia încă nu este membru formal al OMC-ului. În plus, Rusia a intrat cumva aşa, prin uşa din spate în OMC, ceea ce înseamnă că probabil ceea ce se permite Cezarului, nu i se permite cerşetorului, dacă nu am greşit proverbul. Mă tem că Moldovei îi va lua foarte mult timp să gestioneze care disensiuni comerciale prin OMC. În plus, sunt o serie de alte instrumente, pe care aceste ţări le pot folosi pentru a face Moldova mai înduplecată.”

Europa Liberă: Chişinăul a încercat măcar să de un răspuns prompt?

Valeriu Prohniţchi: „În ultimii doi ani Chişinăul a fost destul de ferm în aspiraţiile sale pro-europene şi iată aici intervine al cincilea risc major, pe care noi l-am identificat – riscul legat de o forţare, de o schimbare prin forţă, să zicem aşa, a Guvernului. Prin schimbarea forţată a Guvernului avem în vedere o schimbare, care nu s-ar produce pe cale naturală, în urma unor alegeri. Şi o revizuire a acordurilor existente, schimbarea guvernului actual şi compunerea unui alt guvern multicolor, pentru că o asemenea schimbare probabil va fi urmată de schimbarea politicii economice şi probabil şi schimbarea vectorilor geopolitici. Iată în asemenea caz Moldova ar deveni mult mai maleabilă pentru Federaţia Rusă.”

Europa Liberă: Şi chiar vulnerabilă?

Valeriu Prohniţchi: „Şi chiar vulnerabilă pentru că am observat foarte mulţi actori politici, care pledează în mod deschis pentru aderarea Moldovei la noile construcţii regionale din spaţiul estic.”

Europa Liberă: Dar există raţiunea primordială – dacă oamenilor le va fi mai bine, dacă vor avea gaz mai ieftin, dacă pâinea se va ieftini - why not? De ce nu?

Valeriu Prohniţchi: „Pentru că viaţa unui stat nu depinde doar de raţiunile economice, are şi alte raţiuni – politice, strategice, culturale, de supravieţuire pe termen lung ş.a.m.d. Nu putem să reducem spaţiul de gândire doar la factori pur economici.”

Europa Liberă: Dar într-o ţară, care nu iese din alegeri, factorul acesta electoral funcţionează foarte bine.

Valeriu Prohniţchi: „Evident.”

Europa Liberă: Dacă oamenilor le vei spune că acolo le va fi mai bine, vor avea gaz mai ieftin, ei o să renunţe şi la idealurile roz europene şi la democraţie chiar.

Valeriu Prohniţchi: „Evident, dacă avem un Guvern care pur şi simplu se pliază pe opinia publică existentă şi alimentează această opinie, se întâmplă ceea ce spuneţi Dumneavoastră. Dar Guvernul are totuşi un rol de formare a opiniei publice, nu doar de încălecare a opiniei publice pentru propriile beneficii. Guvernul trebuie să şi educe populaţia să înţeleagă populaţia care este prioritatea numărul unu pentru ţară. Prioritatea numărul unu pentru ţară este modernizarea acestei ţări, normalizarea, dacă putem spune, din punct de vedere economic, politic, social, democratic. Acest lucru nu are cum să se întâmple într-o construcţie de integrare euro-asiatică, care este sută la sută dominată de Federaţia Rusă.”
XS
SM
MD
LG