Linkuri accesibilitate

Scandalul din jurul legii sănătăţii (EvZ, Adevărul, 22)




Scandalul din jurul legii sanatatii este cel mai vizibil subiect in comentariile de presa de azi. Dupa un asalt din partea presedintelui Traian Basescu, celebrul Raed Arafat, doctorul arab care a inventat serviciul de interventii de urgenta cu descarcerare (SMURD) a parasit prin demisie Ministerul sanatatii, unde functiona ca subsecretar de stat. Disputa se poarta in continuare jurul ideii de extindere spre zona privata a serviciilor de urgenta din Romania (asa cum doreste presedintele si prevede proiectul noii legi a sanatatii). Trebuie spus ca doctorul Arafat este un mit in randul romanilor (la sate, elicopterului SMURD, care vine pentru cazurile foarte grave, i se zice, pur si simplu, arafatu’!).

In editia electronica a ziarului Evenimentul zilei, Mircea Marian se teme ca aceasta discutie fundamental despre reforma din sanatate risca sa fie ratata prin politizare, prin reducerea ei la o confruntare intre Basescu si Arafat. Jurnlaistul tine sa adauge totusi ca aparitia concurentei si a agentilor privati nu ar putea sa dauneze sistemului asistentei de urgenta, mai ales ca si alte state au procedat asa. Mai mult, spune Mircea Marian, noua lege a sanatatii greseste daca pastreaza un control al statului asupra caselor private de asigurari de sanatate si direct asupra banilor asiguratilor: ei sunt colectati de catre Agentia Nationala pentru Administrare Fiscala, ANAF, care, inainte de a-i trimite in vistieriile caselor de asigurari (de stat sau private), mai umple pe sest unele goluri temporare din bugetul de stat.

Nici Ion M. Ionita, de la Adevarul, nu sare direct in apararea lui Raed Arafat. El prefera sa observe intai ca presedintele Basescu s-a opus, pentru o data, ca legea sanatatii sa fie adoptata prin asumarea raspunderii guvernului, asa cum s-a procedat cu mai multe acte normative importante si dificile din punct de vedere al consensului politic. Acets articol recomanda doar ca dezbaterea sa nu fie inecata in dispute politice. Politicienii ar trebui sa taca, pentru ca sa intre in arena cei putini care se pricep. Iar Arafat, scrie Ion M. Ionita, este doar unul dintre ei.

In schimb, in saptamanalul 22, editorialul lui Cosmin Alexandru ii face credit fara rezerve lui Raed Arafat. Inventatorul SMURD ar intruni o multime de calitati rare in Romania: vrea sa construiasca pentru ceilalti, are si viziune, si metoda, si tenacitate, a dovedit rezultate. Cui foloseste, asadar, sa fie dat la o parte?, se intreaba comentatorul. In pagina alaturata a revistei, Andreea Pora pune totul pe seama “baietilor destepti” din sanatate, adica a afaceristilor abonati politic la contracte cu statul.
XS
SM
MD
LG