„Avioanele sovietice pleacă, piloţii rămân” – titrează Adevărul şi precizează că „sute de angajaţi ai companiilor aeriene riscă să ajungă pe drumuri după ce aeronavele vechi vor fi interzise ca urmare a aderării Moldovei la spaţiul avia comun cu Uniunea Europeană”. Autorul scrie că „potrivit Acordului parafat cu Uniunea Europeană, din 2017 în Registrul de stat al Republicii Moldova nu vor figura avioane sovietice, iar din 2023 din baza de date vor dispărea şi elicopterele de pe vremuri. Decizia i-a nemulţumit pe şefii companiilor private, care urmează să decidă ce vor face cu navele nedorite de europeni, dar şi personalul aeronautic. Potrivit estimărilor Asociaţiei Patronale de Aeronautică din Moldova, odată cu vânzarea aeronavelor în Est, companiile private vor fi nevoite să reducă şi din personal, aproximativ 830 de angajaţi”, se mai spune în articolul publicat de Adevărul.
Un autor de la Moldova Suverană atribuie gastarbeiterilor moldoveni vina că „prin sumele enorme trimise în ţară ei strică guvernarea, o corup, o fac iresponsabilă, ineficientă. De ce miniștrii, parlamentarii ar trebui să se îngrijească de creşterea veniturilor în bugetul ţării, de bunăstarea oamenilor, dacă şi aşa banii curg gârlă de peste hotare sub formă de transferuri bănești de la cetăţenii Republicii Moldova care muncesc peste hotare?”, se întreabă retoric autorul articolului. „Dincolo de faptul că prin transferurile lor enorme mituiesc şi întreţin o guvernare nesimţită, ne fac ostatecii ei, fraţii și surorile noastre de peste hotare ne fac traiul din ţară un adevărat coșmar. Fiindcă, dacă avem preţuri la apartamente, la hrană, la căldură ca în cele mai dezvoltate state din lume, este de vină nu doar Guvernul și Banca Naţională, ci și ei, cei care trimit bani cu nemiluita, investind în construcţia locuinţelor, în cumpărarea mașinilor de lux”, se mai spune în articolul din Moldova Suverană.
„După 20 de ani de la instalarea pacificatorilor în 15 puncte pe râul Nistru, reprezentanţii R. Moldova nu pot explica cât va dura misiunea de pacificare, ce efectiv o realizează, cât costă această misiune, cui aparţin blocurile de beton, cine poate fi oprit şi cine poate fi împuşcat de către pacificatori”, scrie în Ziarul de Gardă Alina Radu.
„Faptul că locuitorii din satele Pârâta, Coşniţa şi alte localităţi au ieşit la protest pe podul de la Vadul lui Vodă începând chiar cu ziua de 1 ianuarie i-a luat prin surprindere pe oficialii moldoveni. Deşi era vorba de un adolescent omorât cu un Kalaşnikov şi de proteste a sute de cetăţeni, pe paginile electronice ale instituţiilor statului nu a existat niciun comunicat cu privire la cele întâmplate şi, mai ales, cu privire la poziţia autorităţilor statului faţă de acest omor. A existat un singur comunicat emis de Biroul Reintegrării, care nu a fost afişat pe nici o pagină guvernamentală, dar remis pe adresele unor instituţii media”, mai menţionează între altele în articolul său directorul de la Ziarul de Gardă, Alina Radu.