Săptămîna aceasta una din temele principale de dezbatere in Statele Unite a fost legată de succesele în alegerile preliminare republicane ale lui Mitt Romney. El a cîştigat în statul New Hampshire şi are şanse serioase să devină candidatul Partidului Republican pentru a-l înfrunta în alegerile prezidenţiale din noiembrie pe actualul preşedinte democrat Barack Obama. Din punct de vedere religios, Romney este mormon şi, scrie corespondenta noastra la Washington Heather Maher, electoratul a fost interesat să afle mai multe despre religia celui care încearcă să devină preşedintele Statelor Unite. Un rezumat al relatării de la Oana Serafim.
Mormonismul este o credinţă relativ nouă, de nici 200 de ani. Adepţii ei urmează învăţăturile lui Joseph Smith care, în opinia credincioşilor mormoni, ar fi fost vizitat de un înger al lui Dumnezeu care i-ar fi dat adevărata învăţătură a „Noii Scripturi”, care a devenit Cartea Mormonilor. Joseph Smith a înfiinţat ceea ce mormonii numesc Biserica lui Isus Cristos al sfinților în zilele din urmă.
Numărul adepților acestei credinţe în lume este de 14 milioane, iar in Statele Unite e de 6 milioane, adicâ 2 % din populaţia americană. Este o credinţă tipic americană, iar cartierul general al adepţilor ei este in statul Utah, in localitatea Salt Lake City, pe coasta de vest a Americii.
Mormonii se consideră apropiaţi de religia creştină pentru că îl recunosc pe Dumnezeu şi pe fiul său Isus, dar au opinii diferite despre puterea lui Dumnezeu şi despre spălarea de păcate.
Creştinii îi consideră în general pe mormoni drept o sectă şi aceştia sunt priviţi cu multă circumspecţie. Potrivit unui sondaj făcut în America de către Centrul Pew, jumătate din americani cred că mormonii nu sunt creştini, în timp ce 97% dintre mormoni cred că sunt.
Una din imaginile ridiculizate cel mai frecvent ale mormonilor în opinia publică este aceea a misionarilor îmbrăcaţi în costume de haine funcţionăreşti care împart broşuri pe la colţurile străzilor. Un recent musical comic de pe Broadway, „Cartea lui Mormon”, a obţinut în vara lui 2011 9 premii Tony şi mai mulţi adepţi ai acestei credinţe l-au salutat chiar dacă prezenta în manieră satirică aspecte ale credinţei.
În istoria acestui cult creştin, pînă în 1890 mormonii acceptau poligamia, şi cred şi acum că un cuplu care se căsătoreşte într-un centru mormon ramîne căsătorit şi în viaţa de apoi. Mormonii au un canon religios flexibil, nu consumă alcool şi droguri şi din cauza obligaţiei de a aduna cît mai mulţi adepţi în general vorbesc limbi străine.
Chiar dacă în America nu sunt mai mulţi de 400 de mii de fundamentalişti mormoni care practică încă poligamia, presa americană a cercetat serios acest aspect în legătură cu Mitt Romney şi, relatează potrivit NBC News, a descoperit că un strabunic al său ar fi avut 5 neveste.
Acum 4 ani, cînd Romney a candidat pentru nominalizarea pentru preşedinţie din partea Partidului Republican, el a spus că nu îşi defineşte candidatura prin religia sa şi că nu promovează interesele nici unei religii, ale unui grup sau ale unei cauze.
În America, scrie în încheiere corespondenta noastră de la Washington, religia este considerată în general de americani drept o chestiune particulară numai pînă cînd un om caută să obţină o demnitate publică.