Statisticile europene arată că în anii tranziției la economia de piață o jumătate de milion de bulgari s-au stabilit în alte țări din Uniunea Europeană, în primul rând în Spania. Mai multe despre aceste date și despre impactul lor social, în relatarea corespondentului nostru la Sofia, Petio Petkov.
Un raport al Comisiei europene despre impactul migrației asupră piețelor de muncă ale țărilor-membre arată că în perioada tranziției aproximativ jumătate de milion de bulgari s-au stabilit într-o altă țară din Uniune. Acest exod nu a avut un impact negativ, nu a încărcat rețeua de asistență socială și nu a sporit șomajul pe piețele de muncă respective.
Spania continuă să conducă în lista preferințelor imigranților economici bulgari. Pe hârtie în Bulgaria șomajul este în jur de 11, de două ori mai mic decât cel din Spania, dar exodul de muncitori și specialiști bulgari continuă. Cei câteva zeci de mii de bulgari care au revenit în țară de la începutul crizei au început să se întoarcă în Spania.
38% din imigranții bulgari aleg aceasta țară, 15% - Germania, 12% - Grecia și 10% - Italia. Un număr relativ mic de bulgari demonstrează interes fața de țările scandinave și Ungaria. La imigranții români, de pildă, Italia conduce cu 41% în lista preferințelor, urmată de Spania – cu 38%. Germania au ales numai 5%.
Spaniolii care au ridicat în 2009 interdicțiile pentru imigranții bulgari au reîntrodus o parte pentru români dar nu și pentru bulgari, scrie ziarul „Sega”.
Situația se va putea schimba în acest an, avertizează cotidianul sofiot. Imigranții bulgari se vor putea reorienta spre Italia care își liberalizează piața de muncă pentru cetățeni noilor țări-membre.
Ca număr imigranții strrăini în Spania au scăzut în cursul anului trecut cu 6,5%. Pentru imigranții bulgari însă Spania continuă să fie atractivă pe fundalul crizei și salariilor foarte mici din Bulgaria.
În finele anului trecut 2,9 de milioane bulgari și români s-au aflat în alte țări membre ale Uniunii – un număr dublu în comparație cu situația înăinte de aderare. Imigranții bulgari sunt acum 460 000. Raportând la populația celor două țâri reiese că tendința de imigrare este cu 50% mai mare în cazul României.