Linkuri accesibilitate

În orice proces de schimbare sunt necesare modificări la nivel tehnic, dar şi la cel al valorilor, deprinderilor, mentalității


Jurnalul săptămânii cu Ecaterina Canțer.



Luni

Prima zi de rutina dupa ce am sarbatorit Craciunul. Craciunul intotdeauna imi da prilejul reinnoirii spirituale, reevaluarii obiceiurilor de viata si de gandire, a mecanismelor personale de perceptie a ceea ce se intampla in jur. Gandurile mele au fost intrerupte de remarca feciorului meu plin de entuziazm: „Din nou la scoala… cand a trecut vacanta asta?”

Mai spre seara îmi telefoneaza o prietena de facultate din Olanda care imi aminteste de o istorioara amuzanta povestita de ea in fata studentilor. Ea zicea ca in copilarie cand avea vre-o 8 ani ii placea foarte mult cascavalul. Dar la cantina scolii nu se prea servea cascaval. Ea vroia atat de mult sa aiba cascaval la pranz incat iata ce i-a dat prin cap: a scris o tidula ca si cum ar fi din partea mamei sale si a transmis-o directorului cantinei. Pe ea scria: „Laura must eat cheese every day” ceea ce in românâ se traduce „Laura trebuie sa manance cascaval in fiecare zi”. Nimanui nu i-a trecut prin cap ca tidula nu ar fi din partea parintilor iar bucatarii au fost instruiti asa incat ea a mancat mult timp cascaval in fiecara zi.

Mai spre seara deschid casuta postala si gasesc raspuns la felicitarea de anul nou in care ii spuneam: „Nu uita, Laura trebuie sa manance cascaval in fiecare zi”. La care ea mi-a raspuns: „Nu uit. Casacavalul meu sta in frigider intotdeauna”.

Marți

Ma gandesc de dimineata la anuntul facut de partidele politice parlamentare precum ca au convenit sa poarte un dialog cu privire la alegerea presedintelui tarii. Fara sa vreau gandurile ma duc la teoria de leadership care spune ca in orice proces de schimbare sunt necesare modificari la nivel tehnic, dar si la cel al valorilor, deprinderilor, mentalitatii. Dar acestea sunt inradacinate de ani de zile si deci sunt greu de schimbat. Pentru a reusi este necesar de multa, multa munca de invatare si acceptarea pierderilor, adica pierderea comfortului de a gandi si actiona pe vechi. Iata de ce schimbarea e atat de grea oriunde. Organizatii, familii, tari din toata lumea se axeaza prea mult pe chestiunile tehnice care sunt mai usoare, mai clare. La asta ma gandesc cand vad atata focus pe alegerea presedintelui de doi ani de zile si lasam in urma lucruri mai fundamentale.

Miercuri

Ma suna cea mai buna prietena a mea, colega de universitate de la Harvard si ma bucur cand vad telefonul ei din Cambridge. Cu ea ne-am cunoscut in prima zi de studii la prima ora de la Kennedy School cu doua minute inainte de inceputul cursului. Ea s-a asezat langa mine iar eu vorbeam la telefon in română. Cand a auzit a exclamat imediat cu un accent american: „Spune-mi ca esti din Moldova! Eu am trait in Pitusca, 3 ani voluntar la Corpul Pacii. Eu iubesc Moldova foarte mult.” Zan m-a sunat si ma roage sa o ajut cu o misiune de care e responsabila la universitate.

Administratia Scoalii de Guvernare de la Universitatea Harvard a decis sa predea un curs academic pentru studentii sai in Moldova. Aceasta este in cadrul unui proiect de cerecetare privind traficul de ființe umane desfaurat în cinci tari europene. Ei au decis sa aleaga Moldova pentru ca aici s-au inregistrat progrese la acest capitol si este destula experienta. Studentii vor avea o seara frumoasa de bun venit in Moldova la care vor participa si studenti moldoveni. Ea m-a rugat sa aflu daca pregatirile merg bine si imi zice cu entuziasmul ei obisnuit: „Vreau sa fie suficienta mancare si vin moldovensec, sa le aratam dansurile populare moldovenesti si traditiile de Sfantul Vasile”. Eu cu entuziam incep sa ma gandesc de unde as putea invita niste cete de colindatori sa-i ureze pe cei de la Harvard.

Mai tarziu aflu aflu ca au fost inaintati deja doi candidati la functia de presedinte si inteleg ca de data aceasta treaba e mai serioasa. Acestia sunt Oazu Nantoi si Leonid Talmaci. Ma uimeste insa faptul in ce masura se pune accentul doar pe persoane dar nu si pe viziunea lor pentru aceasta functie. Nu inteleg de ce nu se lasa timp pentru ca sa aiba loc prezentarea programelor lor in public, ca oamenii sa fie informati si sa discute. Cu toate acestea, ceea ce imi trece prin cap imediat dupa aceasta este oportunitatea de creare a unui eveniment de promovare a tarii - „o intalnire a studentilor cu noul presedinte ales” care le-ar da studentilor din cele vreo 15 tari din toata lumea prilejul sa-si impartaseasca apoi impresiile cu colegii lor de la guvern, cu prietenii, cu familiile…

Joi

Curtea Constitutionala anunta ca alegerile anterioare ale presedintelui sunt invalidate. Prin urmare, se contramandeaza turul doi al alegerilor pentru ca nu „poate avea loc turul doi daca primul tur nu a existat”. In prima ora, dupa anunt am auzit fraza, „Asa nu se mai poate” de vreo zece ori. Eu m-am gandit imediat ca nu vom mai avea oportunitatea intalnirii cu noului presedinte pentru a „genera impresii”. …Dar pana la urma va fi altceva, vor fi oamenii, si in general, intotdeauna vine si al doilea tren.

Seara sotul ne invita la o cina pregatita de el. Pentru mine mancarea gatita in rola intr-un vas acoperit cu folie de aluminiu si care raspandeste miros toata casa este ceva nemaipomenit de frumos.

Vineri

De dimineata era sumbru si ploua ca mai apoi sa se lumineze si sa ninga cu fulgi foarte pufosi, mari si fara o forma anume. Vorbesc la telefon cu doi experti de la ONU si Uniunea Europeana din Bruxelles despre proiecte de colaborare atat in Moldova cat si la nivel regional si international. Aceste discutii ma lasa plina de optimism si imi genereaza alte idei.

Noi trebuie sa avem doar ganduri pozitive pentru ca gandurile, emotiile si convingerile noastre sunt in legatura directa si influenteaza tot ce este in jur. Daca emanam vibratii positive, ele dupa legea asemanarii se duc in univers si atrag aceleasi ganduri si oameni in viata noastra.

E ajunul Anului Nou pe vechi. Sa dea Dumnezeu ca noi toti sa avem un an mai bun si ca spiritul din noi sa ne ajute sa mergem pe calea cea dreapta.

*Nascută la 24 martie 1973 în satul Gratieşti, Chişinău. In 2011 a absolvit Scoala de Guvernare „John Kennedy” de la Universitatea Harvard din SUA, unde a facut un Masterat in Administrare Publica de nivel executiv, in anul 2005 si-a facut Masteratul la Scoala de Comunicare Politica la Universitatea Liverpool din Marea Britanie, iar In anul 1994 a absolvit facultatea de Jurnalistica si stiinte ale communicarii de la Universitatea de Stat din Moldova. A lucrat la Ambasada SUA in Chisinau, purtator de cuvant si consultant la Consiliul Europei in Kosovo si Strasbourg, si corespondent special la Deparatmentul stiri al Companiei Teleradio-Moldova.
XS
SM
MD
LG