Linkuri accesibilitate

Cum să economisim banii statului?


Iulian Ciocan

Înainte să se mai pună o mică povară pe umerii angajatorilor, ar trebui să se vadă de ce aceştia nu vor să care poverile existente.


Nu încape nici o îndoială că recentele modificări ale Legii Bugetului asigurărilor sociale au la bază cele mai frumoase intenţii. Aşadar, angajatorii vor plăti trei zile din concediul de boală al angajaţilor în loc de o zi, cum fusese pînă acum. Se doreşte astfel economisirea a 70 milioane de lei din Bugetul Asigurărilor de Stat. Frumoasă e şi ideea ministrului Muncii, Valentina Buliga, aceea că responsabilitatea pentru sănătatea salariaţilor trebuie împărţită între angajator şi stat. Într-adevăr, de ce ar trebui să plătească statul partea leului din concediul medical? Statul şi aşa are o mie şi o sută pe cap.

Un argument în plus în favoarea modificărilor pare a fi şi creşterea numărului de „concedii medicale nejustificate”, vorba ministrului Muncii. Acum, după modificările sus-pomenite, unii angajatori au declarat că vor examina cu mai multă atenţie certificatele medicale ale angajaţilor. Să înţelegem deci că pînă acum, cîtă vreme statul plătea partea leului, angajatorii le examinau în fugă?

Aşadar, motive în favoarea modificărilor există, intenţiile sînt minunate. Şi ce se întîmplă în continuare? Ei bine, tare mă tem că mare lucru nu se va întîmpla, că economisirea rîvnită nu va fi realizată. Şi ca să presupui scenariul ăsta trist nu trebuie să fii expert în economie. Gîndiţi-vă şi dumneavoastră, stimaţi ascultători.

Vasăzică, conform ultimelor statistici, 57% dintre angajaţii din Moldova iau salariile în plic, adică nu plătesc toate taxele şi impozitele. Lucrul ăsta se face cu acordul angajatorilor. Şi dacă acest soi de evaziune fiscală înfloreşte acum, la ce să ne aşteptăm după aplicarea inovaţiei? La nimic bun, cred. Procentul angajaţilor cu salarii în plic ar putea să crească binişor ca şi suma din plic, de altfel. Şi atunci economisirea dorită ar putea să se evapore la fel de repede ca picătura de apă în pustiul Sahara.

Fireşte, sper asta să nu se întîmple. Dar în Moldova multe intenţii minunate au un sfîrşit deplorabil. Am impresia că, înainte să se mai pună o mică povară pe umerii angajatorilor, ar trebui să se vadă de ce aceştia nu vor să care poverile existente.

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG