Linkuri accesibilitate

O vînzătoare ca... multe altele


Concetăţenii noştri, atunci cînd vor să te fraierească, au convingerea că tu, cumpărătorul, eşti apriori mai prosper ca ei.


Povestea vînzătoarei de la Piaţa Centrală care a păcălit doi tineri cu cîntarul ei şmecher a avut un sfîrşit tragi-comic pentru protagonistă. Încasînd banii pentru o jumătate de kil inexistentă de carne, vînzătoarea cu pricina a rămas acum fără patentă şi nici nu-şi poate prelungi valabilitatea autorizaţiei de funcţionare care-i fusese eliberată pentru tarabă. Iar agentul economic căruia îi aparţine taraba respectivă a fost avertizat.

Ziceam că deznodămîntul ăsta e tragi-comic pentru vînzătoarea aia. E tragic pentru că pierderea patentei şi a locului de muncă e o lovitură mare în zilele noastre. Unde mai pui că patenta asta pare o chestie mult mai avantajoasă decît plata impozitelor în funcţie de cantitatea mărfii vîndute.

E comic pentru că pedeapsa aplicată de edili e în fond floare la ureche. Pe alte meridiane, pentru atare infracţiune, vînzătoarea ajungea repede după gratii. Aici însă s-a ales cu un fleac – pierderea patentei şi a tarabei. Un fleac care poate fi reparat peste o vreme în condiţiile noastre specifice sau chiar convertit într-o mare şi răsunătoare victorie, căci doamna, în definitiv, nu a fost pedepsită de o instanţă de judecată şi ar putea contesta decizia primăriei.

Încerc să mi-o imaginez pe vînzătoarea pedepsită de cumpărători şi de edili. Probabil, muncea din răsputeri pentru a supravieţui, probabil, viaţa îi era dificilă şi singura modalitate de a scăpa de probleme pînă la sosirea morţii era pentru ea micul mişmaş cu cîntarul. Acum nu ştiu ce va face, deşi aş fi curios să-i urmăresc traseul existenţial. Va mai vinde oare vreodată la tarabă?

În fond, ea e o vînzătoare ca multe altele din acest spaţiu al tranziţiei încremenite. Am fost şi eu păcălit la cîntar de muuulţi vînzători. Alţii, cu feţe bonome-radioase îmi tot băgau cîte o legumă stricată în pungă. Ei sînt concetăţenii noştri şi, atunci cînd vor să te fraierească, ei au convingerea că tu, cumpărătorul, eşti apriori mai prosper ca ei şi că oricum te vei descurca. Şi te descurci, nu-i aşa?
XS
SM
MD
LG