Linkuri accesibilitate

Marian Lupu caută sprijin la Kiev în problema transnistreană


„Pentru Rusia poziţia Ucrainei nu este foarte principială, pentru că relaţiile lor sunt suficient de tensionate din cauza altor probleme”.


Problematica transnistreană s-a aflat astăzi pe agenda preşedintelui interimar Marian Lupu la întrevederea sa cu preşedintele de la Kiev, Viktor Ianukovici. Recent, Kievul a lăsat să se înţeleagă că ar susţine o eventuală schimbare a formatului misiunii de menţinere a păcii dintr-una militară în una civilă, un lucru pe care guvernul de la Chişinău îl susţine şi care ar urma să fie discutat la reuniunea oficială în formatul 5+2 din luna februarie. Mai multe, de la Alla Ceapai.

În opinia directorului Institutului pentru Integrare Euro-Atlantică de la Kiev, Olexandr Suşko, Ucraina, la fel ca şi Republica Moldova sunt interesate de transformarea actualului format de pacificatori la Nistru într-o misiune civilă cu mandat internaţional:

„Menţinerea prezenţei militare ruse la Nistru nu contribuie la securitatea Ucrainei. Ucrainei nu îi este avantajos să ducă o politică alternativă decît cea exprimată de Uniunea Europeană privind acest subiect, deoarece asta ar însemna nişte neînţelegeri şi conflicte dintre Ucraina şi Uniunea Europeană şi Republica Moldova. Pentru Rusia poziţia Ucrainei faţă de acest subiect nu este foarte principială şi importantă, astfel nu poate contribui la tensionarea relaţiilor dintre Kiev şi Moscova. Adică relaţiile ruso-ucrainene sunt suficient de tensionate din cauza altor probleme, cum ar fi cea energetică şi problema gazului.”

Şeful catedrei de ştiinţe sociale de la ULIM, profesorul Mihai Cernenco e de părere că poziţia recent exprimată de autorităţile de la Kiev de a susţine demilitarizarea misiunii de pacificatori va fi întărită după această vizită:

„Preşedintele interimar al Republicii Moldova nu se va întoarce cu foarte multe lucruri, dar cel puţin se va întoarce cu anumite asigurări din partea Ucrainei că ar putea susţine Republica Moldova în demilitarizarea zonei de securitate şi în transformarea ei într-o zonă cu pacificatori civili.”

Mihai Cernenco spune că poziţia Ucrainei în negocierile privind reglementarea conflictului transnistrean devine mai importantă pe măsură ce evoluează procesele de integrare europeană atît a Ucrainei, cît şi a Republicii Moldova:

„Pe parcursul a 20 de ani Ucraina se pomenea în tandem cu Federaţia Rusă şi Transnistria, de data aceasta vedem că această paradigmă s-a schimbat. Eu cred că vor să fie în tandem cu UE pentru că nu au altă soluţie. Chiar dacă Uniunea Europeană a ajuns în negocierile Acordului de asociere cu Ucraina foarte aproape, cazul Iuliei Timoşenko au oprit într-o oarecare măsură aceste negocieri. Vor să compenseze, se pare, ucrainenii acel val negativ care a urmat după arestarea şi judecarea Iuliei Timoşenko prin soluţionarea Ucrainei alături de Uniunea Europeană în problema transnistreană.”

Experţii susţin că securitatea energetică a Ucrainei şi a Republicii Moldova, cooperarea economică şi activităţile Comisiei interguvernamentale moldo-ucrainene, soluţionarea unor litigii comerciale mai vechi, dar şi acelor de la frontiera bilaterală sunt subiectele la fel de importante în relaţiile moldo-ucrainene.
Previous Next

XS
SM
MD
LG