Linkuri accesibilitate

De ce s-a răzgândit Băsescu? (România liberă)


Raed Arafat a ratat săptămâna astrală din viaţa lui (Adevărul)


Presa de la Bucuresti este oarecum descumpanita de rapiditatea cu care se fac mutarile in scandalul reformei in sanatate. La o saptamana dupa ce a demisionat din functia de subsecretar de stat, doctorul Raed Arafat, intemeietorul serviciilor de urgenta SMURD din Romania, a revenit la Minister. Presedintele Traian Basescu si premierul Emil Boc retrasesera deja proiectul de lege de la care a pornit totul, ba inca astazi opozitia a obtinut, la intrevederea cu puterea, convocarea unei sesiuni parlamentare extraordinare pentru saptamana viitoare. Intre timp, protestele de strada s-au tinut lant si continua, in Bucuresti ca si in tara. Si vor mai continua! – avertizeaza comentatori precum Laurentiu Mihu, de la Romania libera, si Ion M. Ionita, de la Adevarul. Mihu gaseste ca reactiile puterii sunt dovada de pragmatism si ca Raed Arafat s-a aratat si el intelept reusind sa treaca peste afrontul prezidential. Din pacate, nimeni nu a iesit cu credibilitatea intacta, iar presedintele ar trebui sa poate raspunde la cateva intrebari: de ce l-a atacat atat de inversunat pe Arafat, prezentandu-l ca pe un adversar al reformei in sanatate? a fost prost informat? de cine? de Ministerul sanatatii? de serviciile secrete? sau a dat curs unei pure pareri personale? de ce a declansat batalia inainte ca proiectul legii de reformare a sanatatii sa fie pus in dezbatere publica? In fine, de ce s-a razgandit atat de repede?

Traian Basescu – mai spune acelasi editorial – a traversat cea mai grea saptamana din intregul sau parcurs de presedinte. Iar pentru seful statului, saptamanile grele continua – arata si Ion M. Ionita in Adevarul. Raed Arafat a ratat saptamana astrala din viata lui, cand a fost cel mai simpatizat si mai sustinut om din Romania. Ion M. Ionita regreta ca medicul nu a fructificat pana la capat situatia. „Putea deveni principala figura publica a momentului, putea solicita, din pozitia de tehnocrat, fotoliul de ministru al sanatatii”, dar a ales doar sa revina la minister. Comentatorul este convins ca asta nu va opri protestele de strada. Intre timp, ele au devenit eminamente politice si nu pot fi neutralizate decat prin raspunsuri tot politice.

Tot in ziarul Adevarul, Ovidiu Nahoi caracterizeaza reactia puterii la acest episod tensionat drept incercarea de a pune inapoi dopul la sticla de sampanie, dupa ce ai desfacut-o cu zgomot. Culmea naivitatii - sa mai si crezi ca va avea gustul dinainte.
XS
SM
MD
LG