Linkuri accesibilitate

Climat tensionat în relațiile ruso-americane


Ambasadorul Michael McFaul la sosirea sa la Moscova
Ambasadorul Michael McFaul la sosirea sa la Moscova

Un post TV de la Moscova îl acuză pe noul ambasador american că ar avea o agendă de destabilizare politică a Rusiei.


Cel mai vizionat canal al televiziunii de stat din Rusia, „Canalul 1” l-a acuzat marti pe emisarul Statelor Unite la Moscova, ambasadorul Mike McFaul că ar fi fost trimis de Washington pentru a „destabiliza” Rusia şi pentru a încuraja opoziţia. După cum relatează corespondentul nostru la faţa locului, Tom Balmforth, declaraţiile au fost făcute de moderatorul emisiunii „Odnako”, Mihail Leontiev. Mai multe de la Oana Serafim.

Moderatorul emisiunii l-a prezentat pe ambasadorul american drept unul din arhitectii politicii administratiei democrate de „resetare” a relaţiilor cu Rusia dar a spus şi că acesta ar avea o agendă „ascunsa”. „McFaul nu este un specialist în Rusia. El este specialist pur şi simplu numai în promovarea democraţiei”.
Si moderatorul a adăugat: „În 1992. McFaul a fost reprezentantul pentru Rusia al Institutului National Democratic, despre care se ştie că are legaturi strînse cu serviciile secrete americane şi care „pregăteşte liderii politici pentru ţările din lumea a treia”. In 2010, liderul internetului Aleksei Navalny, leaderul noii generaţii de „democraţi” şi o persoană cu legături strînse cu McFaul a absolvit acest program la Yale”.

Institutul Naţional Democartic (NDI) este o organizaţie neguvernamentală cu sediul în Statele Unite care primeşte finanţări pentru a sprijini procesele şi instituţiile democratice. Printre finanţatori se numara mai multe agenţii federale americane, 17 guverne, Uniunea Europeană şi numeroase fundaţii particulare. Institutul nu are nici o legătură cu comunitatea serviciilor de informaţii americane.

Emisiunea a fost difuzată după ce noul ambasador american la Moscova s-a intilnit cu oficialităţi guvernamentale cît şi cu reprezentanţi ai societăţii civile. Printre cei care au participat la această întrevedere s-a aflat si ministrul de externe Serghei Lavrov dar si activista pe probleme de mediu Evghenia Cirikova, preşedinta de la Transparency International Elena Pamfilova şi Oksana Dimitrieva de la partidul de centru stinga „O Rusie Dreaptă”. După întrevedere, doamna Cirikova a scris un mesaj Twitter că ar fi fost filmată de un grup ai organizaţiei de tineret pro Kremlin, Nashi, la ieşirea din sediul ambasadei americane.

Emisiunea de marţi şi acuzaţiile cuprinse în afirmaţiile moderatorului au aparut într-un climat al relaţiilor ruso-americane destul de tensionat: premierul Putin a lăsat să se înţeleagă recent că doamna Hillary Clinton, secretarul de stat american, ar fi in spatele protestelor antiguvernamentale de după alegerile parlamentare din 4 decembrie. Tot marţi, vicepremierul Dmitri Rogozin a spus că investigatori ruşi analizează posibilitatea ca eşecul misiunii spaţiale ruse pe Marte ar fi putut fi determinat de radarele americane.

Iar astăzi, după convorbiri cu secretarul general al NATO la Vilnius, preşedinta Lituaniei Dalia Gribauskaite a declarat că recente declaraţii ale Moscovei privind stabilirea unor noi baze militare ruseşti in enclava Kaliningrad si amplasarea aici de rachete Iskander, după ce Moscova si Alianţa Nord Atlantică nu au căzut de acord în legatura cu scutul defensiv american din Europa „nu ajută la sporirea încrederii între Moscova si NATO”. In opinia preşedintei din Lituania ca şi a secretarului general al NATO planurile Rusiei „sunt direcţionate împotriva unui duşman care nu există”.
XS
SM
MD
LG