Linkuri accesibilitate

„Actuala guvernare a pierdut mult din imaginea și credibilitatea de altă dată”


Gheorghe Cojocaru: „criza constituțională fie își va găsi o dezlegare, fie va arunca în aer AIE”.


Într-o discuție cu Vasile Botnaru, analistul Gheorghe Cojocaru face o comparație între referendumul propus acum de alianța de guvernare și cel eșuat din septembrie 2010, când s-a propus revenirea la alegerea șefului statului prin vot popular.

Gheorghe Cojocaru: „Inițiativa Alianței pentru Integrare Europeană de a consulta opinia publică în chestiunea alegerii șefului statului printr-un referendum constituțional poate fi privită în comparație cu inițiativa Alianței din 2010 de modificare a regimului politic prin consultarea votului popular, o iniţiativă care, însă, după cum se ştie, a eșuat. În această fază în care liderii Alianței examinează toate subtilitățile cadrului legal și constituțional, în care se poate înscrie această nouă inițiativă, poate că ar fi cazul să fie puse în discuție și cauzele care au dus la eșuarea referendumului popular din 2010”.

Europa Liberă: Exact acum este necesar să se discute despre aceste cauze ca să nu se calce pe aceeaşi greblă. Care sînt aceste cause, în opinia dumneavoastră?

Gheorghe Cojocaru: „Lipsa de coeziune la vârful Alianței și cantonarea în niște mesaje infantile, autosuficiente adresate alegătorilor, precum și rivalitățile și orgoliile nemăsurate ale unora dintre cei trei lideri, care au lăsat indiferente importante segmente electorale, pe de o parte, iar pe de alta, acțiunile agresive și dinamice de boicotare a referendumului în teritoriu ale opoziției comuniste - acestea sunt de departe cele mai importante cauze care au dat peste cap o inițiativă vitală pentru stabilitatea politică de astăzi din Republica Moldova.”

Europa Liberă: În afară de aceste cauze, care persistă eventual, sau ar putea persista, astăzi apar şi alte condiţii ce ar putea influienţa mult comportamentul Alianţei. Cum credeţi, comparativ cu același an 2010, liderii Alianței au mai multe șanse să obţină câștig în noul referendum constituțional?

Gheorghe Cojocaru: „Se pare că șansele nu sunt mai mari, ba mai mult decât atât, pe fondul nemulțumirilor sociale și al nesincronizărilor și certurilor întreținute de liderii Alianței pe tot parcursul anului trecut, actuala guvernare a pierdut mult din imaginea și credibilitatea de altă dată. Nu se știe exact cât a pierdut, dar, cu certitudine, ce s-a pierdut va fi tot mai greu de recuperat, dacă nu imposibil de recuperat.”

Europa Liberă: Asta înseamnă cumva că Alianţa porneşte la drum cu o cauză ratată din start?

Gheorghe Cojocaru: „Nu, în nici un caz, deși riscul de a pierde referendumul este unul real, dacă liderii Alianței nu vor învăța din greșelile proprii și nu vor realiza mizele adevărate ale acestei inițiative politice…”

Europa Liberă: Cred că este la fel de important să ştie mizele nu doar Alianţa, dar şi alegătorii care vor fi să îl sprijine. Care sunt aceste mize?

Gheorghe Cojocaru: „Aceste mize sunt în funcție de rezultatele referendumului anunțat de actuala guvernare, criza constituțională fie își va găsi o dezlegare, fie va arunca în aer Alianța pentru Integrare Europeană și o va determina să se retragă de la guvernare. Într-adevăr, după cum au remarcat observatorii atenți ai fenomenului politic autohton, referendumul va deveni „o ultimă redută” a Alianței, o redută a ultimilor speranțe că lucrurile s-ar putea așeza într-o albie a normalității politice. Or, odată anunțat și luat cursul spre desfășurarea referendumului, Alianța, cu toate componentele sale, mizează pe o singură carte, care, în aceste condiţii, nu poate să fie decât una aducătoare de izbândă”.
Previous Next

XS
SM
MD
LG