Linkuri accesibilitate

În Moldova a fost lansat Manualul despre Drepturile Omului destinat funcţionarilor publici..


Danic Polovnicov si profesoara lui Valeria Ipati
Danic Polovnicov si profesoara lui Valeria Ipati

... La Şcoala Internat Auxiliară nr. 6 din Chișinău.



Centrul pentru Drepturile Omului din Moldova a ales o locație neobișnuită ca să lanseze astăzi un îndrumar destinat funcționarilor publici. Într-o încercare de a atrage atenția asupra condiției copiilor cu dizabilități intelectuale, Centrul a făcut lansarea îndrumarului despre drepturile omului la Şcoala-Internat Auxiliară nr. 6 din Chișinău, care găzduiește 94 de copii, și pe care a vizitat-o astăzi și corespondenta noastră Alla Ceapai.


Danic Polovnicov are 9 ani şi este diagnosticat cu autism. Ajutat de de profesorii de la şcoala-internat, Danic învaţă să vorbească. El povesteşte ce vede în imaginile din cărţi.

Danic sonorizează cuvintele pe care le ştie doar atunci cînd are dispoziţie, spune profesoara Valeria Ipati:

„Într-adevăr acum l-aţi găsit într-o dispoziţie bună. El se ocupă la lecţii, la activităţi numai cînd este într-o bună dispoziţie. Este un copil deosebit de blînd, gingaş. A început să se joace cu alţi copii, să-i dee, să-i ia, să dee mănuţa, să mîngîie.”

Maxim Merişevschii are 10 ani şi este elev în clasa patra. Cînd venise la şcoala internat Maxim tot nu putea vorbi, acum însă este vocea de aur a şcolii. „Părinţii nici nu au ştiut că el aşa frumos cîntă. Că a venit nici nu a putut să vorbească. Iată aici, din clasa întîi îl luăm pe scenă, poate pur şi simplu numai stă, aude un cuvînt, zice o frază, o replică şi cu timpul şi cu timpul iată devin aşa actori”, spune Margarita Gherman directoarea şcolii internat pentru copii cu dizabilităţi mentale nr.6.

Margarita Gherman menţionează că recent au început să instruiască şi copii cu dizabilităţi multiple, cu forme grave de autism şi sindromul Down:

„Ei încep ceva să facă, ceva să înţeleagă şi principalul este ca ei să poată singuri să se întreţină, adică să se îmbrace, să se dezbrace, să poată citi, să poată merge la un magazin, să poată face ceva cu mănuţele şi să poată să cîştige un ban pentru viaţa lui cotidiană. Adică să nu fie o povară nici familiei, nici societăţii.”

Directorul Centrului pentru Drepturile Omului, avocatul parlamentar Anatolie Munteanu se declară convins că este în puterea autorităţilor publice să dea exemplu de receptivitate la nevoile persoanelor cu dizabilităţi:

„Trebuie căutate modalităţi de a le demonstra persoanelor cu dizabilităţi că ele sunt necesare societăţii, că ele nu au nevoie de mila noastră. Şi aici este vorba despre locuri de muncă, pentru a le putea integra într-un mediu, într-un colectiv. Este vorba despre sisteme educaţionale, este vorba despre pregătirea cadrelor care să lucreze cu aceste persoane, este vorba despre condiţii şi utilaje necesare pentru reabilitarea acestor persoane.”

Aceste şi alte recomandări se conţin în Manualul despre Drepturile Omului destinat funcţionarilor publici, lansat astăzi.
Previous Next

XS
SM
MD
LG