Linkuri accesibilitate

„Mai devreme sau mai tîrziu un lider trebuie să-şi asume cuvintele pe care le-a rostit”


Alina Țurcanu
Alina Țurcanu

La librăria din cartier, Alla Ceapai a stat de vorbă cu Alina Ţurcanu, masterandă la Ştiinţe Politice.


Alina Ţurcanu: „Ultima carte care am citito a fost a lui Gabriel Thoveron „Comunicarea politică astăzi”. Ceea ce ma impresionat în cartea aceasta este faptul că Thoveron neştiind realitatea politică din Republica Moldova, cartea pare a fi una scrisă pentru noi. Luînd chiar şi expresia cunoscută precum că „dintr-un măgar nu poţi face cal de curse”, ceea ce ar însemna de fapt că, oricît de mulţi consilieri ar avea un lider politic nu ar fi suficient pentru ca acesta să deţină sau să obţină un scor electoral bun, să cîştige noi simpatizanţi. Autorul spune cît de importantă este comunicarea cu masele, pentru a sesiza într-adevăr care sunt doleanţele şi nevoile alegătorilor.”

Europa Liberă: Protestul ca formă de comunicare în masă este unul eficient, adică prin protest oamenii se fac auziţi, văzuţi?

Alina Ţurcanu:
„Dacă e să luăm protestele din 7 aprilie cred că acestea ne-au demonstrat că populaţia, în situaţia care s-a creat numai aşa s-a făcut auzită. Observăm că situaţia nu s-a schimbat deşi promisiunile au fost foarte mari. Dacă revenim la carte, totuşi Thoveron menţiona că mai devreme sau mai tîrziu un lider trebuie să-şi asume cuvintele pe care le-a rostit iniţial, ca electoratul să nu regrete că a dat votul. Iar protestele de astăzi sunt ca o fază iniţială pentru ceea ce urmează a fi şi anume ca electoratul să sancţioneze pe cei care nu reuşesc să ia o poziţie fermă, să ajungă la un compromis. Cred că este mai mult o manipulare a partidelor extraparlamentare, care încearcă să folosească populaţia pentru a-şi realiza propriile interese. Aici facem legătură şi cu cartea lui Machiavelli „Principele”, care denotă cît de meschină, camuflată poate fi politica dusă de actorii politici.”
XS
SM
MD
LG