Linkuri accesibilitate

Moderatori încîntători şi prost informaţi


Multe posturi de radio şi de televiziune au luat obiceiul să invite în cadrul emisiunilor matinale tot felul de oameni de cultură; obişnuinţa asta e frumoasă, dar deseori are un revers neplăcut...



Deunăzi, în cadrul unui telematinal care face rating, o moderatoare volubilă şi veselă a dat cu bîta-n baltă. Ea discuta cu un regizor căruia îi zicea cu multă convingere că i-a frecventat spectacolul. Ei bine, în teatrul în care moderatoarea chipurile îl văzuse, regizorul nu a călcat ani de zile. Momentul a fost penibil şi presupun că mulţi telespectatori au rămas nedumeriţi sau stupefiaţi.

De ce aduc în discuţie episodul acesta? Chestia e că multe posturi de radio şi de televiziune au luat obiceiul să invite în cadrul emisiunilor matinale tot felul de oameni de cultură. Obişnuinţa asta e frumoasă, dar deseori are un revers neplăcut pentru omul de artă invitat. Şi asta pentru că moderatorii mereu veseli şi jucăuşi sînt destul de prost informaţi, eufemistic vorbind, sau chiar habar nu au ce realizări are invitatul. Documentarea moderatorilor e superficială şi atunci momentele penibile sînt de neevitat.

Îmi amintesc că eu însumi am fost odată invitat la o emisiune matinală şi am fost aproape năucit de aserţiunea moderatoarei volubile, aceea că eu scriu proză moldovineşti. Era limpede că domnişoara nu citise două rînduri din prozele mele, dar avea impresia că eu sînt un descendent al grupării „Planeta Moldova”. Nu, nu eram şi nici moldovineşti nu scriam.

Ce vreau să spun? Prezenţa oamenilor de artă în cadrul acestor emisiuni matinale nu-şi prea are rostul dacă moderatorul e picat din altă dimensiune şi nu a catadicsit să-i cunoască opera. Ea ar fi avut sens dacă, de pildă, acei oameni de artă erau rugaţi să vorbească despre politică sau despre galaxiile îndepărtate. Însă moderatorii jucăuşi mai mereu vor să discute despre creaţia invitaţilor pe care abia o cunosc. Şi dacă le este mai uşor cu interpreţii, fiindcă două-trei cîntece pot fi repede ascultate, cu scriitorii şi cu regizorii le e mai complicat. Cine dintre aceşti moderatori are puterea să citească un volum sau să vizioneze un spectacol?

De aceea, eu aş zice că oamenii de cultură mai bine nu ar fi invitaţi la asemenea emisiuni. Sau, dacă prezenţa lor e atît de jinduită, mai bine ar fi să se discute despre orice, numai nu despre domeniul lor de activitate. Ăsta e sfatul meu pentru făcătorii de emisiuni matinale.
XS
SM
MD
LG