Linkuri accesibilitate

Pledăm pentru o misiune cu caracter civil, real multinaţională


Punctul de control de la Vadul lui Voda
Punctul de control de la Vadul lui Voda

Despre ultime desfășurări diplomatice cu vicepremierul Eugen Carpov.



Europa Liberă: După aceste incidente, care au avut loc la Nistru, s-a insistat şi se continuă să se insiste pe schimbarea contingentului de pacificatori. Cât de uşor este de făcut acest lucru?

Eugen Carpov:
„Poziţia autorităţilor moldoveneşti la subiectul respectiv a fost exprimată şi anterior, şi până la incident, şi după incident. A fost exprimată foarte clar: da, Moldova pledează pentru necesitatea schimbării cât mai urgente a formatului acestei operaţiuni de pacificare. Aţi spus foarte corect problema - cât de uşor este acest proces. Cunoaştem cu toţii că actuala misiune a fost instituită în baza unei înţelegeri dintre Chişinău şi Moscova, fiind semnat şi un acord în 92 – „Privind principiile de reglementare a conflictului transnistrean”. Acum evident că trebuie să convenim în primul rând cu Federaţia Rusă un mecanism, care să asigure o continuitate în proces.”

Europa Liberă: Dar acest mecanism trebuie să fie acceptat şi de Tiraspol. Deocamdată, din declaraţiile făcute de autorităţile de acolo, am înţeles că ei nu acceptă înlocuirea acestui contingent de pacificatori.

Vicepremierul Eugen Carpov
Vicepremierul Eugen Carpov
Eugen Carpov: „Vorbind despre transformarea misiunii de pacificare este evident că nu se pune problema lichidării misiunii, în general. Transformarea este din forma care există astăzi într-o formă care ar fi mult mai adecvată şi corespunzătoare realităţilor pe care le avem de peste 20 de ani. Noi pledăm pentru o misiune cu caracter civil, să fie una real multinaţională, cu participarea reprezentanţilor din mai multe state membre ale Uniunii Europene şi ale OSCE, precum şi ca element obligatoriu această misiune să aibă un mandat oferit de o organizaţie internaţională, abilitată cu organizarea unor asemenea misiuni.”

Europa Liberă: Ziceam că Tiraspolul trebuie să cadă şi el de acord, nu?

Eugen Carpov:
„Tiraspolul este parte participantă în mecanismele pe care le avem astăzi în teren. Dar de fapt elementul respectiv este şi el unul care nu corespunde standardelor internaţionale. De obicei, părţile care sunt implicate într-un conflict nu neapărat participă în misiunea de pacificare sau misiunea de reabilitare post-conflict. Evident că astăzi suntem la nivelul abordării din punct de vedere politic a modalităţilor de transformare a acestei misiuni. După adoptarea unei decizii la nivel politic, se va trece la etapa practică de implementare a acestei decizii. Adică de discutare a parametrilor tehnici şi organizaţionali ai noii misiuni.”

Europa Liberă: La reuniunea în formatul 5+2 acest subiect va figura, ca unul prioritar, am înţeles, pe agendă.

Eugen Carpov:
„Reuniunea 5+2 are o agendă pe care am stabilit-o la şedinţa anterioară, pe care am avut-o la Vilnius. Este evident că noi agenda putem s-o modificăm cu acordul tuturor participanţilor la această reuniune. Republica Moldova a pus problema necesităţii iniţierii unor consultări pentru transformarea misiunii de pacificare şi această poziţie a fost susţinută, dacă vă amintiţi, practic de majoritatea actorilor implicaţi în formatul 5+2. Dar nu şi de Federaţia Rusă şi reprezentanţii de la Tiraspol.

Acum este evident că în primul rând trebuie să purtăm consultări, să vorbim şi cu partenerii noştri de la Moscova, şi cu noii reprezentanţi de la Tiraspol, să vedem care este forma acceptabilă pentru toată lumea, ca abordând o problemă de o asemenea importanţă să avem garantată şi o decizie pozitivă în finalul discuţiilor. Nu suntem pe poziţia să insistăm să abordăm acest subiect la următoarea reuniune 5+2 dacă nu vom avea garanţia că această discuţie va fi acceptată de toată lumea, pentru că altfel ea nu poate fi continuată, discuţia respectivă şi ca în final să avem un rezultat pozitiv.”

Europa Liberă: Poziţia Ucrainei este foarte tranşantă, Kievul s-a pronunţat că este pentru transformarea acestui contingent de pacificatori. Premierul Vlad Filat urmează să meargă şi el în Ucraina. Se va întâlni cu autorităţile de acolo. Va discuta pe marginea acestui subiect?

Eugen Carpov:
„Da, noi avem un dialog plenar cu partenerii noştri de la Kiev, care include atât aspecte de cooperare bilaterală, cât şi un dialog foarte consistent pe problematica reglementării conflictului transnistrean. Ucraina participă în calitate de mediator în formatul 5+2, Ucraina are şi 10 observatori militari, care participă în cadrul Comisiei unificate de control şi Comandamentului militar unit, se află în teren în permanenţă. Cunosc situaţia nu din citite şi auzite, dar din participarea reprezentanţilor acestui stat. Şi în ultima perioadă chiar s-a intensificat cooperarea pe toate domeniile cu partenerii ucraineni, fapt îmbucurător, care cu siguranţă ar avea şi efecte pozitive pentru subiectele de care ne preocupăm împreună.”

Europa Liberă: De ce nu insistaţi totuşi ca aceste posturi de pacificatori din preajma Chişinăului să fie lichidate? Sau aceasta este strict legat de acordul semnat, moldo-rus în 1992? Pentru că toată lumea se întreabă de ce în coasta Chişinăului să existe aceste puncte de pacificatori?

Eugen Carpov:
„Acordul din ʼ92 stabileşte un cadru juridic general pentru activitatea acestei misiuni de pacificare, pe care o avem în teren. Dar pe lângă acest acord, există mai multe reglementări interioare în cadrul Comisiei unificate de control şi Comandamentului militar unit. Numărul punctelor de control, controlate de pacificatori este stabilit în documentele interne aprobate în cadrul acestor mecanisme pe care le-am anunţat.”

Europa Liberă: 15 puncte, da?

Eugen Carpov:
„15 puncte. Modificarea numărului trebuie să fie adoptată în conformitate cu reglementările care există. Toate deciziile, aceste mecanisme se iau prin consens. Republica Moldova evident că propune atât simplificarea regimului de circulaţie a cetăţenilor între două maluri ale Nistrului, reducerea numărului de posturi de control, de pacificare, reducerea procedurilor de trecere a acestor posturi, adică lichidarea blocurilor, monitorizarea mai flexibilă din partea militarilor încadraţi în trupele de pacificare a traficului, utilizarea unor metode tehnice şi informaţionale pentru monitorizarea acestui trafic, fără ca să fie necesare prezenţa unor maşini blindate, blocuri care îngrădesc trecerea, militari cu automate Kalaşnicov, uneori îndreptate spre maşinile care trec prin aceste posturi. Dar toate propunerile moldoveneşti trebuie să fie obligatoriu acceptate de ceilalţi participanţi în aceste mecanisme.”

Europa Liberă: Deci deocamdată şansa retragerii acestui post de la Vadul lui Vodă şi cel de la Pârâta e minimă, da?

Eugen Carpov:
„Spre regret, deocamdată nu există o unitate în viziuni pe problemele pe care le discutăm noi astăzi. Dar noi sperăm foarte mult ca în curând va fi demarat un dialog plenar cu reprezentanţii din regiunea transnistreană.

Vom demara discuţiile atât la nivelul conducerii de acolo, cât şi va trebui să reanimăm activitatea grupurilor de lucru sectoriale şi întâlnirile pe bază regulată a reprezentanţilor politici în procesul de reglementare a conflictului.

Subiectele respective va trebui să fie abordate nu doar în cadrul mecanismelor Comisiei unificate de control şi Comandamentului militar unit, dar va trebui să fie scoase şi la un alt nivel pentru ca să ajutăm acestor mecanisme să adopte decizii, care corespund cu dorinţele populaţiei de pe cele două maluri ale Nistrului.”

Europa Liberă: Când ar putea să aibă loc ă întrevedere dintre Chişinău şi Tiraspol?

Eugen Carpov:
„Şi în câteva zile e posibil să avem o întâlnire.”

xx „Trebuie să avem o întâlnire cu noul lider ales în urma scrutinului, pe care noi nu l-am recunoscut, dar care oricum a adus o schimbare în regiune. Dacă anterior ne întâlneam cu Igor Smirnov, liderul nerecunoscut, care a fost în regiune pe o perioadă de 20 de ani, acum avem o nouă figură politică, cu care sperăm să stabilim o relaţie cât mai fructuoasă pentru soluţionarea problemelor cu care se confruntă în primul rând populaţia, problemele stringente, care ţin atât de libera circulaţie, de activitatea economică, de asigurarea drepturilor omului, asigurarea securităţii în zona de securitate, astfel ca aceste elemente să contribuie la o apropiere între maluri şi în final la soluţionarea politică a conflictului de pe Nistru.”

Europa Liberă: Lăsaţi să se înţeleagă că premierul ar putea să se întâlnească cu Evgheni Şevciuc?

Eugen Carpov:
„Să vedem.”
XS
SM
MD
LG