Linkuri accesibilitate

Mihai Ghimpu: „Mi-aş dori ca noul lider de acolo să înţeleagă că nu există altă soluţie decît unificarea malurilor”


Avantpremieră la convorbirile moldo-transnistrene de vineri de la Odesa.



Serviciul de presă al guvernului a informat că premierul Vlad Filat se va întâlni vineri, la Odesa, cu noul lider al Transnistriei, Evgheni Șevciuc. În comunicatul de presă se spune că va fi discutat mersul negocierilor în format 5+2, reluate anul trecut, precum și „problemele stringente cu care se confruntă populația de pe ambele maluri ale Nistrului”. În urmă cu trei zile, agenția de știri Interfax a scris că la Odesa ar putea fi discutată eventuala înlocuire a pacificatorilor ruși din Transnistria cu un contingent ucrainian. Tot Interfax scria că ideea întâlnirii a apărut cu ocazia vizitei făcute în Ucraina la 18 ianuarie de președintele interimar al Moldovei, Marian Lupu. Despre întâlnirea de vineri de la Odesa este vorba și în interviul realizat de Valentina Ursu cu liderul Partidului Liberal Mihai Ghimpu.

Europa Liberă: În relaţiile dintre Chişinău şi Tiraspol ce trebuie să se producă ca să apară nişte speranţe şi pentru cei din stînga Nistrului, şi pentru cei din dreapta Nistrului?

Mihai Ghimpu:
„Mi-aş dori ca noul lider de acolo să înţeleagă, sau poate a înţeles?, că nu există altă soluţie decît unificarea malurilor. Nu poate exista un stat cu cîteva sute de mii de oameni. Izolaţi. Vedeţi că Rusia deja a zis că pentru o perioadă n-o să-i finanţeze.”

Europa Liberă: Pînă nu se definitivează toate structurile lor.

Mihai Ghimpu:
„O să vedem, dar oricum, cetăţenii din stînga Nistrlui şi actualul lider trebuie să se gîndească la viaţa lor, nu la interesele Rusiei. Orice ar fi, ei oricum vor locui pe acest pămînt al Republicii Moldova. Cum s-ar simţi ei dacă noi am refuza? Apropo, este Hotărîrea Parlamentului din 1992, mi se pare, care declară că teritoriul e ocupat şi nu au anulat-o nici comuniştii. Şi într-o zi am spune: Acest teritoriu e ocupat. Punem vama şi grănicerii. Vreţi stat? Atunci noi nu vă recunoaştem, e teritoriu ocupat şi atîta timp cît nu se eliberează acest teritoriu noi nu avem relaţii defel cu voi. Şi dacă ar face şi Ucraina la fel: Voi nu sînteţi stat recunoscut, voi nu puteţi trece cu maşinilem cu paşapoartele. Păi, cum ar duce-o ei? Lumea merge spre înlăturarea tuturor hotarelor, iar noi stabilim hotare aici. Niciodată oamenii nu au susţinut asemenea politici decît prin frică.

Şi îmi pare că de data asta cetăţenii din stînga Nistrului au dat dovadă de curaj. Nu l-au votat nici pe Smirnov, nici pe candidatul Moscovei. Înseamnă că ei au înţeles ce se întîmplă, că sînt folosiţi de politicieni care vor business, bani, şi interesele Federaţiei Ruse, şi lor li-i într-un cot de cum trăiesc oamenii. Şi mă bucur că cetăţenii au fost deasupra, chiar i-au depăşit pe marii strategi din Kremlin. Îmi doresc ca acest lider să se gîndească la cetăţeni, nu la interesele geopolitice, militare şi politice. La cetăţenii care i-au dat votul. Aşa-zisul vot, pentru că nu e un vot legal.”

Europa Liberă: Se vorbeşte despre o întevedere Filat-Şevciuk. Ce ar trebui să discute ei?

Mihai Ghimpu: „Şi aici este o problemă. După Constituţie, preşedintele statului răspunde de integritatea teritorială. Îi scris negru pe alb în Constituţie. Şi-mi pare rău că eu atunci nu am pus punct acestor discuţii. Şi ar trebui domnul Marian Lupu să ia în mînă, pentru că el conform Constituţiei e responsabil de integritatea statului. Oricare dintre noi poate să se întîlnească, şi domnul Filat, şi eu, şi alţii. Eu vreau doar ca această problem să fie soluţionată în interesul cetăţenilor şi în interesul statului Republica Moldova, fiindcă există un singur stat. Reieşind din Constituţia noastră”.

Europa Liberă: Chişinăul insistă asupra modificării statutului pacificatorilor, transformarea lor într-o misiune civilă. Cum poate fi făcut acest lucru dacă Moscova şi Tiraspolul insistă că pacificatorii aduc garanţiile de menţinere a păcii?

Mihai Ghimpu:
„Cum? Nicicum. Asta e situaţia”.

Europa Liberă: Şi ce fac oamenii din zonă?

Mihai Ghimpu:
„Oamenii trebuie să iasă împotrivă. O zi, două, trei, să se adune nu o mie-două, dar zeci de mii, sute de mii. Puterea e în popor, nu în tancuri astăzi. Întotdeauna cei cu politici de felul cum este a lor faţă de Republica Moldova mizează pe frica oamenilor, pe toleranţa lor, pe manipularea cu piaţa, cu gazele, cu nu ştiu ce. Dar cînd un popor se ridică, nu-l poate opri nimeni. Aşa cum nu a oprit nimeni poporul german să se unească, aşa nu va opri nimeni nici aici, dacă se vor ridica. Dar noi aşa, sporadic, ba azi, ba mîine, cîte doi-trei şi aşa mai departe. Statul trebuie să aibă o politică clară.”

Europa Liberă: S-a permis amplasarea acestor posturi de pacificatori chiar aici, în coasta Chişinăului.

Mihai Ghimpu:
„Asta a fost cea mai mare gafă. În afară de faptul că am acceptat…”

Europa Liberă: Dar în 20 de ani se tot tolerează. Aţi venit la putere. De ce nu insistaţi să schimbaţi, să cereţi, să obţineţi?

Mihai Ghimpu:
„Vedem că lucrurile merg rău, dar înghiţim şi tăcem fiindcă dacă mergem spre Europa, înseamnă că şansa creşte în favoarea noastră. Dacă nu… Şi asta e, din păcate. Sigur că nu e uşor să lupţi cu Federaţia Rusă, dar nici nemţii n-o să ne ajute, nici americanii. Cînd o să vadă ei că noi vrem ceva… Dar atîta timp cît noi stăm cu capul ca struţul. Şi, din păcate, 22 de ani e aşa, am încercat eu să îndrept capul şi… Nu ei, ai noştri primii mi-au tăiat capul. M-au chemat la Alianţă şi mi-au spus: Aşă!”.
XS
SM
MD
LG