Proporţia şi numărul persoanelor în etate cresc încontinuu în Moldova, ca de altfel şi în multe alte ţări ale lumii. Republica Moldova are însă un ritm de îmbătrînire a populaţiei mai pronunţat. Experţii prognozează că deja în 2050 peste 30 la sută din populaţie va fi compusă din pensionari. Estimările au fost făcute publice la lansarea unui studiu despre îmbătrînirea populaţiei în R. Moldova, comandat de Comisia Naţională pentru Populaţie şi Dezvoltare. Mai multe detalii are Lucia Diaconu.
Experţii constată că îmbătrînirea populaţiei în Moldova are loc cu paşi mult mai rapizi decît în alte ţări, în parte din cauză că rata natalităţii aici este una din cele mai joase în lume. Pe deasupra, R. Moldova se confruntă cu migraţia masivă a populaţiei şi cu o rată înaltă a mortalităţii, în special la persoanele apte de muncă.
Şi dacă alte state, pe lîngă faptul că au o economie puternică, au luat şi măsuri deja, încurajînd de exemplu natalitatea, în Moldova situaţia este mai dramatică, conchide Boris Gîlcă, reprezentantul Fondului ONU pentru Populaţie în Moldova.
Iată de ce: „R. Moldova este considerată cea mai săracă ţară din Europa. Dar încă îşi mai menţine unul din cele mai luxoase sisteme de securitate socială, sistemul de pensii, moştenit din vechiul sistem sovietic. O să vedeţi că nici în ţările înalt dezvoltate reformarea sistemului de scuritate socială nu este întîmpinat cu mare entuziasm. Este o problemă dificilă, dar necesar de rezolvat pentru a avea o calitate a vieţii mai bună şi o echitate socială pentru toţi.”
În doar cîţiva ani, la un angajat va reveni un pensionar, raportul firesc fiind de 4 la 1, constată autorii proaspătului studiu despre problemele îmbătrînirii. Asta în timp ce în 2010 peste 75% din pensionari primeau o pensie mai mică de 1000 de lei care nu acoperea nici măcar minimul de existenţă.
Alic Bîrcă, şeful Catedrei de management social la Academia de Studii Economice şi unul din autori a analizat piaţa muncii: „În timp ce populaţia cu peste 50 de ani creşte cu 176 de mii, în ultimii 10 ani, populaţia economic activă scade cu 20 de mii de persoane în această perioadă. Prin urmare, ponderea populaţiei economic active s-a redus pînă la 35%. Acesta este factorul care deranjează cel mai mult societatea, deoarece dacă această tendinţă va continua şi pe viitor vom ajunge cînd un salariat va trebui să întreţină un pensionar ceea ce este destul de dificil în situaţia Moldovei.”
Cercetarea mai constată că vîrstnicii au puţine oportunităţi de angajare şi nu beneficiază de protecţie socială şi servicii de asistenţă medicală pe potrivă.
Experţii sugerează că una din soluţii ar fi aceea ca persoanele în etate să nu fie daţi la o parte, ci să fie incluşi activ în viaţa societăţii. De rînd cu ridicarea vîrstei de pensionare, o reformă mai dureroasă dar necesară pentru a contrabalansa efectele îmbătrînirii populaţiei. Guvernarea a făcut primul pas anul trecut, cînd a decis să majoreze treptat vîrsta de pensie pentru categoriile favorizate, cum sînt judecătorii sau poliţiştii. Dar experţii afirmă că ar fi nevoie de o reformă mai radicală, cel puţin să se egaleze vîrsta de pensie a femeilor cu cea a bărbaţilor.