Linkuri accesibilitate

Studii europene în Ciprul de Nord!


Afișul de la Chișinău (Foto: Victoria Guranda)

Mă întreb dacă o fi Ciprul de Nord cea mai bună destinaţie pentru studiile europene...
În vara anului trecut o fostă colegă de clasă a descoperit pe un panou de afişaj din Chişinău următorul anunţ: Evropeiskoie obrazovanie po ţene moldavskogo! Aşadar, făcînd abstracţie de gramatica nu tocmai perfectă, oamenilor li se propuneau studii europene la preţuri moldoveneşti. Sub anunţ exista şi un număr de telefon, iar colega mea de clasă nu a mai reuşit să dezlege misterul anunţului pentru că a plecat imediat după asta în Rusia, unde e stabilită de mai multă vreme.

Fotografia cu anunţul incitant, pe care mi-a arătat-o colega, m-a făcut curios însă pe mine. Aşa se face că am sunat mult mai tîrziu, mai exact zilele astea, adică după jumătate de an de la descoperirea anunţului de către colega mea. Ia să văd ce studii europene sînt astea, mi-am zis.

A ridicat receptorul o doamnă care vorbea ruseşte şi care părea uşor nedumerită. I-am spus că am văzut numărul ei pe anunţ şi atunci doamnei i-a dispărut parcă nedumerirea. Dînsa mi-a explicat că, într-adevăr, e vorba de studii europene şi nu oriunde, ci tocmai în Ciprul de Nord, cel nerecunoscut de comunitatea internaţională şi care e sub controlul Turciei. Studiile europene în Ciprul de Nord costă 4500 de euro. Nu am înţeles însă exact dacă e vorba de taxa pentru un an sau pentru toţi anii. Mi s-a mai spus că trebuie să mă grăbesc, pentru că deadline-ul pentru doritori e 1 februarie. Pentru mai multe detalii am fost invitat la un oficiu de pe strada Alexandru cel Bun.

Ce vreau să spun? Mărturisesc că aflu, în premieră, de posibilitatea de a face studii în Ciprul de Nord. Într-adevăr, nenumărate sînt acum ofertele, numai bani să ai. Probabil, nu e vorba de studii oferite prin intermediul Ministerului Educaţiei, de vreme ce anunţurile sînt lipite pe stîlpi şi pe panouri, dar parcă mai contează intermediarul dacă studiile sînt europene?

Două lucruri doar mă fac un pic descumpănit. 4500 de euro (fie şi pentru 4-5 ani) o fi un preţ moldovenesc, aşa cum zice afişul? Zic asta pentru că mi se pare că poţi face studii europene şi în Chişinău cu bani mai puţini. Şi atunci de ce să pleci tocmai în Ciprul de Nord?

Şi, în sfărşit, mă întreb dacă o fi Ciprul de Nord cea mai bună destinaţie pentru facerea studiilor europene. Deşi e o zonă aflată sub influenţa Turciei, am impresia că în Istanbul sau Ankara studiile europene ar trebui să fie mai bune. Deşi, pesemne, o fi mai scumpe... Voi reveni, oricum, cu detalii, după ce voi merge la oficiul cu pricina.

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG