Linkuri accesibilitate

„Ceea ce acum face programul Pare 1+1 eu am început să fac în 2004...”


Din experienţa beneficiarilor programului Pare 1+1.


Unii moldoveni care au lucrat în străinătate s-au decis să revină în ţară şi cu experienţa acumulată să caute să deschidă afaceri şi să îşi reia firul vieţii la obîrşie. Unii au reuşit, alţii nu. Alla Ceapai a stat de vorba cu mai mulţi şi relatează:

O mini-fabrică în satul Bardar din Ialoveni este afacerea pe care Victor Răilean şi-a deschis-o acum patru ani cu banii trimişi de soţia aflată la muncă în Italia:

Victor Răilean
„Pe parcurs a trei ani ea trimitea banii, eu îi investeam în afacerea noastră. Noi am început cu creşterea păsărilor. Pe urmă am trecut la producerea uleiului din floarea soarelui, ne-am lărgit. Pe urmă am început să producem furaje combinate pentru păsări şi animale. Şi prin programul Pare 1+1 am beneficiat de un grant pentru a procura un granulator, pentru producerea furajului combinat granulat.”

Grantul de 200 de mii de lei obţinut prin programul Pare 1+1 a fost binevenit, dar acesta nu le-a acoperit nici a treia parte din investiţiile făcute de familie, menţionează Victor Răilean:

„Noi am investit undeva 400 şi ceva de mii de lei numai în granulator, dar ca atare suma totală e enormă. Dacă vii cu o idee de peste hotare cu gîndul de a implementa în ţară asta şi te ţine aici, dar nu vii, ai luat banii şi mă întorc înapoi sau mai văd ce mai fac acolo.”

Vasile Goncear un cunoscut olar din satul Hogineşti, raionul Călăraşi în doar jumătate de an a reuşit să deschidă un atelier de ceramică în Italia. După 12 ani munciţi peste hotare, olarul a hotărît să revină acasă:

Vasile Goncear
„După o vizită în Moldova în 2004 după ce am văzut ce s-a întîmplat în satul natal, care a fost părăsit de cei mai buni băieţi, cele mai bune persoane apte de muncă, de a crea, de a face au fugit toţi şi au rămas numai bătrînei. Satul mergea spre a pieri, oamenii erau fără dispoziţie, jos, fără curaj, fără un crez în viitor. Şi mi-a venit ideea aceasta de a face investiţii în satul natal.”

Ambiţios de a repeta experienţa italiană şi anume să deschidă un atelier de ceramică în satul de baştină, Vasile Goncear a avut de confruntat mai multe bariere birocratice. Uneori îi trecea prin gînd să lase totul baltă şi să se reîntoarcă în Italia spune gastarbeiterul:

„La început am cumpărat pămînturi, că nu poţi să vii într-o zi şi să creezi ceva pe un loc ruinat. Am început a cumpăra ruinele satului. Cu banii aceştia Primăria a început să repare grădiniţa, a făcut reparaţie la şcoli. Şi în 2008, după ce am reparat mai multe edificii am deschis o întreprindere, fabrică de ceramică pentru a deschide multe locuri de muncă. Făceam investiţii, ceea ce acum face Pare 1+1 eu am început în 2004 să fac toate acestea.”

Să precizăm: anul trecut Guvernul a oferit granturi în valoare de 35 de milioane de lei prin Programul Pare 1+1 pentru 73 de gastarbeiteri reîntorşi acasă. După principiul la fiecare leu investit de migrant Guvernul mai adaugă un leu, migranţii sunt încurajaţi să-şi deschidă afaceri în Moldova.
Previous Next

XS
SM
MD
LG