Linkuri accesibilitate

Facebook se pregăteşte să fie cotat în Bursă


Facebook speră să obţină 5 miliarde de dolari din vânzarea unei părţi a pachetului de acţiuni.


La numai opt ani de la apariţie, cea mai mare reţea de socializare din lume, Facebook se pregăteşte să iasă în Bursă. Ileana Giurchescu rezumă relatările agenţiilor internaţionale de presă:

Facebook a făcut anunţul ieri noapte, după ce s-au închis bursele americane. Peste câteva luni, când vor fi încheiate toate formalităţile, Facebook speră să obţină 5 miliarde de dolari din vânzarea unei părţi a pachetului de acţiuni. Experţii se aşteptau la o ofertă mai mare şi la un ţel mai ambiţios de eventual 10 miliarde de dolari dar şi aşa, ar putea fi cea mai importantă vânzare de acţiuni din lumea internetului.

Reţeaua Facebook s-a născut cu numai 8 ani în urma într-o cameră de cămin de la Harvard iar astăzi are 845 de milioane de utilizatori şi a făcut anul trecut un profit de 1 miliard de dolari.

Înscrierea la bursă, încă nu se ştie la care, a obligat pentru prima dată Facebook să facă publice o serie de informaţii legate de dimensiunile afacerilor sale.

Expertul în noi tehnologii al postului de radio BBC, Mark Gregory precizează că veniturile firmei, din reclame, a fost anul trecut de 3,7 miliarde de dolari. Tot acum s-a aflat că fondatorul reţelei sociale, Mark Zuckerberg deţine 28 la sută din Facebook, este deja miliardar şi de anul viitor, la fel ca Steve Jobs de la Apple, îşi va plăti un salariu anual de numai un dolar.

Pare să fie între timp o tradiţie în lumea noilor tehnologii ca fondatorii firmelor să-şi lege explicit viitorul financiar de soarta firmei.

Mulţi experţi au fost surprinşi de cât de mari sunt veniturile Facebook acum că datele sunt oficiale. Kathelen Smith de la firma de investiţii Renaissance Capital recunoaşte că Facebook este mult mai profitabilă decât se specula dar crede că soarta companiei la bursă va depinde de măsura în care va reuşi să-şi diversifice sursele de câştig, peste simplul plasament de reclame. O perspectivă şi o şansă pentru investitori dar care-i nelinişteşte pe unii utilizatori. O voce din centrul Londrei afirmă: „Au deja prea multe reclame, ceea ce nu-mi place, pentru că reflectă tot ce ştiu despre mine”.

Facebook nu este singura companie din internet care ia drumul bursei în ultimul timp. Firma Zynga, producătoare de jocuri pentru internet, a pus primele acţiuni în circulaţie anul trecut în decembrie. Imediat, valoarea lor a căzut sub preţul ofertei şi au avut nevoie de trei luni pentru a se redresa.

Google, în 2004, când a ieşti pe piaţă, nu a obţinut mai mult de 1 miliard 700 de milioane de dolari.

Mark Gregory de la BBC este de părere că teama de un eşec similar i-a decis pe cei de la Facebook să facă o ofertă de numai 5 miliarde de dolari, cam jumătate faţă de suma la care se aşteptau experţii.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG