Linkuri accesibilitate

Mogulizarea României: fenomenul prin care televiziunile acționează direct în planul politic (R. Liberă)


„Acidul sulfuric în care am înotat nouă ani de zile” (M. Cărtărescu).



Un articol din România Liberă, semnat de Cristian Campeanu, descrie mogulizarea Romaniei, adica fenomenul prin care televiziunile actioneaza direct in planul politic: un senator democrat-liberal, pe care tocmai il ancheteaza Directia Nationala Anticoruptie, a parasit barca puterii si a trecut la partidul lui Dan Voiculescu, patronul televiziunilor Antena. La presiunea aceluiasi Dan Voiculescu, seful conservatorilor, a fost destituita de la TVR sefa departamentului de stiri, Rodica Culcer. „Suntem martorii unui proces de mogulizare rapida a Romaniei, iar cel care refuza sa accepte realitatea contrafacuta a Antenelor e indepartat sau amenintat cu represalii politice” “Daca dupa 22 de ani am ajuns sa fim nevoiti sa luam aparareaa independentei TVR in fata agresiunii lui Voiculescu, Vantu, Ghita, Ponta si Antonescu, atunci ceva nu este in regula in societatea romaneasca”, mai scrie Cristian Campeanu in România Liberă.


Un punct terminus simte ca a atins si comentatorul politic Mircea Cartarescu, de la Evenimentul Zilei. El anunta ca, de astazi, nu va mai comenta niciun subiect politic la rubrica sa. Se va intoarce la carti, la oameni, la propriile opinii despre ce se intampla, va cobori pe formul articolelor, pentru a se salva din, citam, “acidul sulfuric in care am inotat noua ani de zile”. Cartarescu mai spune ca a ajuns la aceasta limita vazand cum multi dintre cei pe care-i admira pentru opera lor s-au retras din spatiul public. Au facut-o pentru ca, citam, “au fost tarati in toate noroaiele lumii, caci adversarul politic nu mai e nici filozof, nici scriitor, nici macar fiinta umana, ci doar carne de tun pentru pamflete, caricaturi si injurii pur si simplu. Mi-a ajuns, m-a razbit, in fine si pe mine”(am incheiat citatul din articolul lui Mircea Cartarescu).

Pe site-ul Hotnews gasim comentariul lui Adrian Papahagi pe marginea datelor de-abia comunicate de la ultimul recensamant al populatiei: romanii sunt mai putini cu 2,6 milioane. In acest ritm, in 2050 populatia tarii va fi de 16 milioane (fata de aproape 20 acum), in 2100 de 11 milioane. Papahagi crede ca iarna demografica ar trebui sa intereseze mai mult decat gerul de afara. Ca e nevoie urgent de politici anume pentru corectarea tendintei catastrofale. Intr-o lume in care a scazut dragostea pentru copii si cariera trece inaintea familiei, el crede ca statul roman trebuie sa infiinteze crese si gradinite, in sprijinul mamelor care profeseaza, sa descurajeze avorturile, sa reformeze educatia si, nu in ultimul rand, sa-i readuca acasa pe tinerii plecati sa studieze in strainatate.
XS
SM
MD
LG