Linkuri accesibilitate

Alegeri autohtone


Pentru că alegerile autohtone nu prea schimbă nivelul de trai, în mase creşte convingerea că salamul e mai important decît votul liber



Îi sînt recunoscător Asociaţiei Promo-LEX pentru faptul că mi-a oferit o informaţie necesară, aceea că „pe 2 februarie, în Moldova, e sărbătorită Ziua Internaţională a Alegerilor”. Mărturisesc cu jenă că habar nu aveam că există o asemenea zi internaţională. Şi cum, probabil, mai există aici mulţi ignoranţi ca mine, aş face o supoziţie. Ziua Alegerilor e sărbătorită în Moldova, fără doar şi poate. Numai că sărbătoarea asta nu are anvergura sărbătorii Vinului, iar cei care o sărbătoresc nu sînt prea numeroşi.
Şi chiar dacă toată lumea, de la mic la mare, ar auzi că există această sărbătoare, tot nu s-ar îmbulzi în Piaţa Marii Adunări Naţionale să danseze şi să chiuie de bucurie.De vină sînt rezultatele modeste, eufemistic vorbind, ale tranziţiei.

Alegerile libere sînt – indiscutabil – un atribut important al democraţiei şi rolul lor nu poate fi neglijat sau bagatelizat. Fără ele, ne întoarcem în epoca autoritarismului. Numai că în Moldova ultimilor 20 de ani, mulţi simpli muritori au început a privi cu suspiciune atributul ăsta democratic. Şi nu pentru că nu vor democraţie, ci pentru că au constatat de-a lungul anilor un fapt trist-năucitor. Acela că orice formaţiune politică ai alege, ţara tot săracă şi plină de mişmaşuri rămîne.

În mod normal, cetăţeanul care prin votul său schimbă puterea se aşteaptă la o schimbare în bine. Or, aici el schimbă numai faţada puterii, numai sloganurile, pe cînd schemele dubioase sînt perpetuate şi încălecate de noii guvernanţi. E ca şi cum schimbarea pe care o faci prin vot nu ar schimba nimic. Cum am fost săraci la începutul anilor ʼ90, sîntem şi acum. Excepţie e tagma micuţă a milionarilor-de-curînd-înavuţiţi. Dar e limpede că cei 20 de ani de tranziţie au fost o pierdere de timp, dacă numai această tagmă a reuşit să-şi facă avere. Ţinînd cont de ce am obţinut pînă acum, putem lesne deduce că numai pentru crearea unei clasei de mijloc puternice ne-ar trebui ani-lumină.

Şi pentru că alegerile autohtone nu prea schimbă nivelul de trai, în mase creşte convingerea că salamul e mai important decît votul liber, că alegerile sînt curată scamatorie. E un trend periculos care are toate şansele să devină dominant. Sper sa nu se întîmple asta, dar nu ar strica să mai şi simţim uneori că alegerile ne fac viaţa mai frumoasă.
XS
SM
MD
LG