Oamenii fără adăpost şi lucrătorii sociali spun că numărul celor decedaţi din cauza frigului este mai mare şi că autorităţile nu au făcut ce trebuia pentru a-i proteja pe cei mai vulnerabili în aceste condiţii şi anume, pe cei fără adăpost. Colegii noştri de la serviciul ucrainean al Europei Libere au stat de vorba cu unul dintre oamenii cei mai vulnerabili – Ivan Briliuk, de 45 de ani. Un rezumat al relatării de la Oana Serafim:
Cu barba sa albă, nemîncat şi zgribulit de frig, Ivan Briliuk pare mult mai batrîn decît este. E pe străzi de ani de zile de cînd a fost izgonit din casă de soţia lui. Bea mult şi acum s-a adăpostit pentru cîteva ore într-unl din corturile încalzite puse la dispoziţie de autorităţi. Nu poate sta prea mult pentru că sunt doar citeva zeci de scaune de plastic şi mai sunt multi doritori:
„Daţi-ne măcar aşa cum era in Gulag - o baracă, puţină căldură, niţel confort, un loc unde să ne spălăm, să ne radem, să ne aranjăm niţel. N-am nici un ban, eu n-am nimic. Si vedeţi în ce hal sunt. Dacă statul are nevoie de noi, atunci am vrea să muncim.”
Autorităţile ucrainene au pus la dispoziţie 3000 de corturi încălzite în care se dădea ceai gratuit doritorilor şi ceva mincare. Oamenii fără de adapost, precum Ivan, ca şi asistenţii sociali spun că nu sunt suficiente si că numarul celor care au murit de frig în ultimele zile este mult mai mare. Un punct de vedere împărtăşit şi de unul din membrii consiliului municipal Kiev, Olexi Davidenko:
„Autorităţile nu anunţă numarul real al morţilor pentru ca să nu fie nevoiţi să facă o investigaţie şi să găsească şi vinovaţi pentru situaţie. Dar se va face o anchetă şi cei care sunt vinovaţi vor trebui găsiţi. Dar pînă astazi, trebuie să recunoaştem că autorităţile nu au reuşit să îi ajute pe săraci şi pe boschetari să supravieţuiască şi să le ofere haine şi mîncare caldă.”
Un cuvînt greu de spus în actuala situaţie îl au prejudecăţile şi percepţia larg răspîndită în societatea ucraineana, şi nu numai, că toţi cei fără adăpost sunt sau drogaţi, sau infractori sau, ceea ce in terminologia sovietică se numeau „elemente declasate social”. Ministrul ucrainean al situaţiilor de urgenţă crede bunăoară că cei care au murit de frig erau alcoolici şi că aceasta ar fi cauza deceselor şi nu frigul excesiv si lipsa unui acoperiş deasupra capului.
Pavlo Rozenko, de la un institut de cercetări sociale de la Kiev crede că numărul celor fără adapost in Ucraina este de peste jumatate de milion, cam 800 de mii, în timp ce autorităţile vorbesc despre doar 150 de mii.
„Este limpede că statisticile guvernamentale subevaluează numărul morţilor. Autorităţile i-au numărat numai pe cei pe care i-au găsit decedaţi. Dar oamenii fără adăpost mor în cele mai ascunse locuri - fără caldură, fără apă, adică ascunşi de ochii autorităţilor.”
Ivan Briliuk crede că pentru oameni ca el, care au pierdut totul şi care sunt alungaţi de peste tot şansele de a degera de frig sunt foarte mari în aceste zile
„Administratorii ne dau afară. Vecinii ne dau afara. Si atunci n-avem ce face şi ieşim pe străzi şi îngheţăm. Unde am putea merge?!”
În intreaga Europa, mai ales in partea centrala şi de est, numarul morţilor de frig este de aproape 400. Cei mai multi în Ucraina.