Linkuri accesibilitate

Desemnarea lui Mihai Răzvan Ungureanu între încredere și critică


PDL își prelungește chinul cu acest nou guvern (Evenimentul zilei).



Editorialistii din presa scrisa sunt in majoritate de acord ca desemnarea lui Mihai Razvan Ungureanu in postul de prim ministru e o alegere buna, chiar daca riscanta in anumite privinte. Analistii politici consultati insa de unele cotidiene sunt insa cel mai adesea critici si sceptici ca mutarea facuta de presedintele Traian Basescu va aduce ceva bun.

Vlad Macovei semneaza astazi editorialul in Evenimentul zilei si afirma ca nominalizarea lui Ungureanu demonstreaza consecventa presedintelui in a schimba intreg esafodajul politic. Si, crede comentatorul, s-ar putea sa fi reusit dintr-o singura miscare: noul guvern, a carui componenta a fost anuntata oficial si urmeaza sa fie supus investiturii Parlamentului maine, poate depasi un moment psihologic dificil, in numele tuturor partidelor politice, pana la urma. El poate arata ca SE POATE. Ca poate intra in scena o clasa politica mai buna, care sa antreneze treptat implicarea clasei de mijloc, oamenii de dreapta - spune Macovei - care sunt dispusi sa munceasca de dimineata pana seara daca vor sa castige mai bine sau sa urce in cariera.

„Daca Traian Basescu i-a cerut sa preia guvernarea, macar nu-l trimite la lupta cu o piatra de moara legata de gat””- admite si Ion M. Ionita, in Adevarul, lamurind in articol ca piatra de moara ar fi fost, in primul rand prezenta ministrului turismului Elena Udrea in noul cabinet. Chiar fara ea, comentatorul se mentine rezervat: fetele noi care ar urma sa ocupe fotoliile de la Palatul Victoria pot ramane simpla coafare a aceleiasi realitati.

Redactorul sef al Ziarului financiar, Cristian Hostiuc, ii acorda insa lui Mihai Razvan Ungureanu deplina incredere, tocmai pentru ca vine din pozitia de sef al Serviciului de Informatii Externe: a avut rapoarte detaliate despre cum si de ce s-au prabusit investitiile strain in timpul crizei, de ce se dezindustrializeaza Romania. Pe baza lor, Hostiuc este convins ca Ungureanu va sti ce trebuie facut, ca va veni cu un plan al statului de industrializare, care sa readuca cele 500.000 de locuri de munca pierdute in 4 ani, dupa metodele intrebuintate cu success si in alte tari.

Cum spuneam, analistii politici sunt mai critici. Dan Pavel declara pentru Evenimentul zilei ca PDL isi prelungeste chinul cu acest nou guvern. In Adevarul, Cristian Parvulescu readuce in discutie un repros facut mai demult primului ministru desemnat - si anume, ca revolutia l-a prins membru supleant al Uniunii Tineretului Comunist. Avea 21 de ani.

Tot pentru Evenimentul zilei, Ion Cristoiu se multumeste sa spuna ca Razvan Ungureanu a fost ales de Traian Basescu tocmai pentru ca are datele sa-l poata concura pe liberalul Crin Antonescu la viitoarele prezidentiale.
XS
SM
MD
LG