Linkuri accesibilitate

O poziție dezavantajoasă: autoritățile într-un soi de hibernare politică


Comentariile publicistului GH. Cojocaru intervievat de Vasile Botnaru.


În vizita lui săptămânală la studioul Europei Libere din Chișinău, istoricul și publicistul Gheorghe Cojocaru s-a oprit într-un dialog cu Vasile Botnaru la subiectul peren al nealegerii președintelui.

Gheorghe Cojocaru: „O eventuală renunțare la desfășurarea referendumului în chestiunea modificării clauzelor constituționale privind alegerea șefului statului nu va aduce puncte în plus Alianței pentru Integrare Europeană, pe de o parte. Pe de altă parte, această renunțare nu-i va oferi Alianței nici perspectiva intrării într-o normalitate constituțională, în cazul unei ipotetice reușite la referendumul doar anunțat, dar nici nu o va expune direct riscului de a suferi un fiasco politic”.

Europa Liberă: Altfel zis, Alianța va bate pasul pe loc?...

Gheorghe Cojocaru: „Asta în cel mai bun caz, dar să nu se uite că Alianța este deja în contratimp, mai ales că odată cu renunțarea la desfășurarea referendumului, va pierde și avantajul inițiativei politice. Deocamdată, inițiativa aparține opoziției comuniste care exercită presiuni și în capitală, și în teritoriu, speculând cu abilitate toate sincopele și ezitările guvernării și, în special, nemulțumirile sociale. În fapt, opoziția este deja într-o nouă campanie electorală, dând foarte clar de înțeles ce tratament le va aplica actualilor lideri democrați în cazul preluării guvernării”.

Europa Liberă: Dar autoritățile se pare că păstrează un fel de „tăcere olimpică”?

Gheorghe Cojocaru: „Da, merită să ne întrebăm unde sînt autorităţile. La guvernare, deși uneori se creează impresia că acestea se află într-un fel de hibernare politică sau că lasă ca lucrurile să iasă de sub control, încercând să recupereze cu întârziere din handicapurile in care se pomenesc dintr-o zi în alta. Această postură, între altele, nu le avantajează de loc, dimpotrivă, le pune într-o lumină proastă”.

Europa Liberă: Cum vor evolua relațiile din interiorul Alianței pentru Integrare Europeană în cazul în care referendumul totuşi va fii anulat?

Gheorghe Cojocaru: „Dacă se va ajunge la o înțelegere asupra candidatului Alianței la funcția de șef al statului și acesta va fi și ales cu votul socialiștilor, vom avea o situație mai mult sau mai puțin stabilă, dacă nu se va găsi o soluție - alegerile parlamentare anticipate sunt inevitabile, cu toate urmările previzibile și imprevizibile.”

Europa Liberă: Ar fi de presupus că va fi găsit şi un „țap ispășitor”?

Gheorghe Cojocaru: „Se pare că deja a fost găsit …”

Europa Liberă: Vă referiți la acuzațiile în adresa președintelui PL, Mihai Ghimpu?

Gheorghe Cojocaru:
„Acuzații nefondate, pentru că, dincolo de retorica competiției politice, liderul Partidului Liberal nu a oferit motive pentru a i se aduce asemenea acuzații. Dimpotrivă, Mihai Ghimpu este cel care a generat idei și inițiative politice, a știut să impună o agendă politică de anvergură, mai ales, când s-a aflat la în primele funcții în stat, iar prin spiritul său de luptă, fidelitatea față de valorile democrației, adevăr și dreptate, prin tenacitatea efortului politic rămâne o personalitate de prim rang în serviciul intereselor naționale profunde, greu de transformat într-un banal „țap ispășitor” al păcatelor originare ale actualei guvernări democratice”.
Previous Next

XS
SM
MD
LG