Linkuri accesibilitate

Mișcări tectonice înregistrate în zona opoziției la București (Evenimentul zilei)


Sinucigașul obicei al terfelirii aproapelui (Adevărul).


Presa din România urmărește astăzi, în ziua aprobării noului guvern, cum reacționează opoziția la supraviețuirea alianței de guvernământ și a puterii, chiar după demisia lui Emil Boc. Relatează Tania Radu.

Ziarele anuntau inca de dimineata ca, intre liberali si social-democrati, „se incing spiritele”, dupa ce s-a aflat ca premierul desemnat Mihai Razvan Ungureanu i-a dat un telefon doar lui Victor Ponta, presedintele PSD, nu si aliatului sau din Uniunea Social-Liberala, Crin Antonescu. Evenimentul zilei a remarcat, de pilda, ca Ponta si Antonescu nu au mai aparut impreuna in emisiuni televizate si chiar ca Ponta a iesit din studioul Antenei 3, lasandu-l pe Crin Antonescu sa peroreze singur mai departe impotriva lui Traian Basescu si a coalitiei de guvernare.

Si editorialul din Evenimentul zilei, semnat de Adrian Patrusca, se ocupa de miscarile tectonice inregistrate in zona opozitiei. Pana acum, spune autorul, Crin Antonescu era copilul rasfatat al televiziunilor. Drumul spre fotoliul de sef al statului i se parea un mars triumfal si, asemenea lui Napoleon in Rusia, a intrat pe frontul de rasarit „ca-n branza”. “Deodata, ceva s-a schimbat. Pe nesimtite aerul s-a racit amenintator. Presimtirea viscolului. Spectrul infrangerii a aparut de nicaieri. In afara oricarei logici - pentru ca e criza, cu concedieri, taieri de salari si pensii - opozitia a reusit sa scada!”.

Editorialistul de la Evenimentul zilei arata cum, brusc, Crin Antonescu si-a pierdut cumpatul. A inceput „sa faca crize in direct”. Pe deasupra, opozitia a pierdut si marea oportunitate a protestelor de strada, din pricina gerului! Lovitura de gratie a fost desemnarea lui Mihai Razvan Ungureanu sa formeze un nou cabinet al coalitiei de guvernare.

Un comentariu semnat pe site-ul Hydepark de Mircea Marian compara programul de guvernare anuntat de Mihai Razvan Ungureanu - nu cu programul USL, pentru ca nu exista, dar cu ceea ce pare sa promita opozitia. Concluzia este net in favoarea lui Ungureanu, atat ca experienta din propriul CV, cat si ca realism al abordarilor. Singurele rezerve: ocolirea „cu gratie” a subiectelor sensibile precum reformarea domeniului energetic, precum si obiectivele prea palide in privinta dez-etatizarii economiei.

In Adevarul, Grigore Cartianu se indigneaza pe furia demolatoare care i s-a aplicat si lui Mihai Razvan Ungureanu, terfelit de indata in fel si chip. Acest obicei sinucigas ar veni din nevindecarea ranilor lasate de mentalitatea comunista. Comentatorul crede ca trebuie retinut un lucr: nu Mihai Razvan Ungureanu, care vine de la sefia Serviciului de Informatii Externe, ci Crin Antonescu a avut drept preocupare constanta sa se inconjoare de cat mai multi fosti informatori ai securitatii - aluzie la relatia foarte apropiata a liderului liberal cu patronul Antenei 3, Dan Voiculescu.
XS
SM
MD
LG