Linkuri accesibilitate

„Rețeaua lui Putin” și aplicarea Constituției


Toate aceste manifestări nu ajung la nimeni „sunt gloanţe trase în aer”…


Autorităţile moscovite au întrerupt un flash mob organizat de unul din grupurile politice de tineret care îl susţin pe premierul Vladimir Putin pentru un nou mandat în fruntea Rusiei, dupa alegerile din 4 martie. Dar evenimentul eşuat vine după ce Kremlinul a lăsat să se înţeleagă că s-ar distanţa de aceste grupari de tineret, prea sofisticate şi ale căror acţiuni par să-i îndepărteze pe votanţii pe care Putin mizează de data aceasta şi anume: clasa muncitoare. Relatarile corespondenţilor Europei Libere la Moscova sunt rezumate de Oana Serafim.

Pina la urmă flash mob-ul de azi de la Moscova nu a durat mai mult de 10 minute: cei adunaţi au ridicat mîinile in sus, îndemnîndu-i pe şoferi să voteze la 4 martie cu premierul Vladimir Putin. Poliţia a reţinut cîţiva manifestanţi. Organizatorii acţiunii sunt un grup nou înfiinţat „Reţeaua lui Putin”, iar liderul grupului, Vladmir Tabak explică într-o reclamă video de ce votează cu Putin:

Vladimir Tabak
Vladimir Tabak
„Îl respect pe Putin pentru că nu s-a amestecat în viaţa mea: nici în 1999, nici în 2008. El şi-a văzut de treabă, eu mi-am trăit viaţa. Putin e pentru mine ca un partener de afaceri: el crează condiţiile şi eu am succes. Vorbesc despre o cale cinstită spre succes şi chiar cred că el a creat aceste condiţii pentru că, iată, am succes!”

Desigur, textul seamănă mai degrabă cu un curs scurt de oportunism, mai ales că cel care îl rosteşte este cel care a avut ideea în 2010 să facă un calendar cu femei mai mult sau mai puţin goale, studente la Facultatea de jurnalism de la Moscova, afirmîndu-şi în poziţii languroase admiraţia pentru Vladimir Putin. În 2010 acest calendar a determinat apariţia unui altuia „în replică” prezentînd studente serioase care nu il admiră pe Putin…

„Reţeaua lui Putin” face parte din aceeaşi structură a grupărilor de tineri precum Nashi, cea mai cunoscută grupare de tineret pro
Putin. Ea i-a fost de mare folos premierului-candidat pentru că a promovat eficient prin reţelele de socializare mai ales, imaginea unui Putin invingător, cu succese, neînfricat, macho şi plin de el. Mai mult, cu ajutorul anonimatului oferit de reţelele de socializare, Nashi au organizat campanii de dezinformare, de calomniere a unora dintre oponenţi sau potenţialii oponenţi ai politicii Kremlinului.

Acum însă, scriu corespondenţii noştri, în actuala campanie electorală, premierul Putin pare că se îndepărtează de aceste grupări de tineret deoarece segmentul de votanţi pe care contează pentru a reveni la preşedinţia Rusiei este cel reprezentat de clasa muncitoare, pentru care acest tip de acţiuni „flash mob” sunt prea sofisticate şi nu sunt eficiente. Analistul politic Gleb Pavlovski, iniţiat în ale Kremlinului, spune că în ultimă instanţă toate aceste manifestări nu ajung la nimeni „sunt gloanţe trase în aer”…
XS
SM
MD
LG