Linkuri accesibilitate

Judecătoriile specializate vor reînvia... parţial


Liderii AIE declară la unison că reforma va fi dusă pînă la capăt.


Ministerul Justiţiei a propus, ca urmare a obiecţiilor Curţii Constituţionale, restabilirea tribunalelor speciale sub denumirea de instanţe specializate – militară şi comercială. Noile structuri, a declarant ministrul justiţiei Oleg Efrim Europei Libere, vor avea o jurisdicţie limitată, majoritatea litigiilor urmând să fie rezolvate în tribunalele de drept comun. Curtea de Apel Economică va fi însă desfiinţată. De ce era necesară lichidarea tribunalelor specializate şi ce aduce nou soluţia de compromis găsită de Minister ? Lucia Diaconu are mai multe detalii:

Pentru că este constrîns după decizia Curţii Constituţionale să nu desfiinţeze instanţele specializate, ministerul justiţiei se vede nevoit să le restabilească, dar propune să fie lichidată Curtea de Apel Economică, iar judecătoriile economice să fie redenumite şi să le fie restrînse competenţele.

Acestea ar urma să se numească comerciale şi nu vor mai putea examina toate litigiile între societăţile comerciale aşa cum a fost pînă acum, a spus azi pentru Europa Liberă ministrul justiţiei Oleg Efrim: „În competenţa judecătoriilor comerciale rămîn trei categorii de cauze: litigiile privind reorganizarea persoanelor juridice, examinarea contestaţiilor împotriva hotărîrilor arbitrajelor şi eliberarea titlurilor executorii în baza hotărîrilor arbitrale. Toate restul categoriilor de pricini se transmit în competenţa instanţelor de drept comun.”

Liderii AIE au criticat dur decizia Curţii şi au declarat la unison că reforma va fi dusă pînă la capăt. Lichidarea instanţelor economice face parte din programul de guvernare al celor trei componente ale alianţei. Unul din argumentele care au fost invocate atunci cînd s-a adoptat legea în parlament a fost că judecătoriile economice ar fi ineficiente şi corupte şi că Moldova ar fi pierdut la CEDO mai multe dosare din vina judecătorilor de la aceste instanţe.

Partidul Comuniştilor care a cerut Curţii Constituţionale să se expună dacă desfiinţarea instanţelor economice este sau nu în conformitate cu prevederile Constituţiei spune că reforma promovată de AIE nu ar fi tocmai oportună.

Sergiu Sîrbu: „După o astfel de logică noi ar trebui să lichidăm jumătate din instituţiile statului asupra cărora planează suspiciunea că ar fi foarte corupte. De exemplu, sistemul vamal şi multe altele. De aceea, eu cred că această iniţiativă a guvernării este mai mult o vendetă împotriva unor judecători incomozi decît o reformă”.

Proiectul de lege propus acum de Ministerul Justiţiei urmează să fie examinat de Guvern şi dezbătut în Parlament în regim de urgenţă. Unii experţi susţin că reforma promovată de AIE pe acest segment nu va avea nimic de pierdut dacă această variantă de compromis pe care a găsit-o ministerul va fi votată în Parlament. Dar experţii se arată neîncrezători că, numai prin retragerea dosarelor în care este vorba de cei mai mulţi bani de la judecătoriile comerciale, autorităţile ar putea stăvili corupţia acolo.

Fostul ministru al justiţiei Ion Păduraru: „Eu am depus personal, ca reprezentant al părţilor în procese, plîngeri penale şi disciplinare împotriva la 4 judecători de la judecătoria economică de circumscripţie şi împotriva la 4 de la Curtea de Apel Economică, pentru încălcări grave, după părerea mea, şi inclusiv dosare penale. S-a pornit doar o procedură disciplinară, şi aceea aşa, cu un avertisment, în situaţia în care trebuia să fie dosar penal, după părerea mea ca jurist.”

Săptămîna trecută Curtea Constituţională a decis că instanţele economice nu pot fi lichidate, după cum stabilea o lege votată de Parlament de partidele AIE în iulie anul trecut.
Previous Next

XS
SM
MD
LG