Linkuri accesibilitate

Devin minorii mai violenţi?


Iurie Perevoznic: „Comit infracţiuni şi minori din familiile social vulnerabile şi minori din familii cu părinţi grijulii.”


Anul trecut, minorii au comis opt omoruri, în primele două luni ale acestui an s-au înregistrat deja cinci omoruri. Creşte criminalitatea între minori? Devin aceşti mai violenţi ? În tot cazul, datele Procuraturii generale arată că, per total, numărul de infracţiuni comise de minori în 2011 a scăzut faţă de 2010. Alla Ceapai are mai multe informaţii:

Iurie Perevoznic
Iurie Perevoznic
În primele două luni ale anului curent cinci minori au săvîrşit omoruri, cifră care se apropie de numărul total de omoruri săvîrşite de copii pe parcursul anului trecut. Aceste date statistice au fost prezentate astăzi de şeful secţiei minori şi drepturile omului a Procuraturii Generale, procurorul Iurie Perevoznic:

„Comit infracţiuni şi minori din familiile social vulnerabile şi minori din familii cu părinţi grijulii. Dar prevalează comportamentul delicvent a copiilor care sunt în mare parte educaţi de stradă, sunt cei care provin din familiile vulnerabile cînd părinţii au alte valori, sunt copii care provin din familii monoparientale, cînd părinţii au divorţat şi fiecare îşi caută rostul său în detrimentul intereselor copilului. Sau copii comit infracţiuni din familiile unde părinţii sunt plecaţi de acasă.”

Aceeaşi categorie de copii din familii aflate în dificultate ajung însa şi ţintă a infractorilor, constată Iurie Perevoznic. Dar pentru că e vorba de copii care, fie sunt autori ai unor infracţiuni sau, dimpotrivă sunt victime, justiţia în cazul acestora trebuie sa fie prietenoasă, spune Iurie Perevoznic:

„Noi aplicăm legea care străruie să îndepărteze copilul de la procedurile formale prevăzute de legislaţie şi astfel protejîndu-l de anumite influenţe din partea unui mediu care nicidecum nu contribuie la corectarea lui, dar lucrul acesta trebuie să fie suplimentat cu intervenţia şi altor autorităţi cu atribuţii de profilaxie, în special mă refer la instituţiile de învăţămînt, autorităţile publice locale care trebuie să organizeze lucrul asistenţilor sociali.”

Ce înseamnă de fapt o justiţie prietenoasă copilului? Procurorul Perevoznic spune ca ea presupune ca minorul să fie protejat de contactul direct cu judecătorul, procurorul, dar şi abuzatorul. De aceea, este necesară instituirea unor camere speciale de audiere a minorilor, unde copilul depune mărturii în faţa unui psiholog sau pedagog.
O cameră de audiere specială a minorilor a fost amenajată în cadrul organizaţiei La Strada preocupată de drepturile copiilor. Preşedintele organizaţiei La Strada Ana Revenco:

Ana Revenco
Ana Revenco
„Desfăşurarea audierii copilului în camera special amenajată, în cameră prietenoasă cu antrenarea psihologului sau specialistului special instruit în audierea copilului va reduce semnificativ probabilitatea apariţiei blocajelor emoţionale, cognitive, dar de asemenea avantajează direct, procesul de colectare şi calitatea probelor.”

În opinia experţilor, camerele speciale de audiere a copiilor asigură respectarea drepturilor minorilor în procesul de justiţie şi îi poate ajuta să scape de perspectiva nefastă de a intra iremediabil în lumea interlopă.
Previous Next

XS
SM
MD
LG