Linkuri accesibilitate

Eficienta energetică premiată de Uniunea Europeană


„Proiectele de eficientizare a consumului de energie aduc beneficii întreprinderilor, dar şi ţării în general.”


Peste 95 la sută din necesarul energetic al Republicii Moldova este asigurat din importuri, arată datele PNUD Moldova. Până în anul 2020, cu susţinerea organizaţiilor europene, autorităţile îşi propun să reducă dependenţa energetică cu peste 20%. Pentru a-i încuraja pe antreprenorii moldoveni să folosească resurse locale pentru producerea energiei, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a premiat astăzi companiile care au investit în tehnologii de economisire a căldurii sau a energiei electrice. Diana Răileanu are detalii:

Ion Hadjiu
Ion Hadjiu
Utilizarea energiei produse din biomasă în locul gazelor naturale pentru unii ar putea însemna un fel de întoarcere în Evul Mediu. Numai că economiile de zeci de mii de euro, graţie folosirii resurselor energetice naturale, tocmai este dovada cea mai bună a modernităţii. Este argumentul imparabil cu care operează şi Administraţia companiei „Agromaxer”, specializată în creşterea roşiilor. Pentru a spori producţia pe timp de iarnă, explică inginerul întreprinderii Ion Hadjiu, au fost instalate două cazane pentru arderea brichetelor de paie în loc de gaze naturale:

„În Republica Moldova se produce foarte multă biomasă în fiecare an, acum cred că e mai bine să fie folosită ca resursă regenerabilă, decât să i se dea foc şi să încălzim pur şi simplu atmosfera. Pe asta e şi bazat proiectul nostru. Dacă luăm în ordine descrescătoare a costului unei gigacalorii, păi cea mai scumpă gigacalorie, unitate termică, este produsă pe energia electrică, apoi gaz, cărbune, lemn, pelete şi la urmă paie. Însă se câștigă multe alte componente cum ar fi randamentul termic, cum ar fi economia de spaţii, etc.”

Întreprinderea pe care o reprezintă Ion Hadjiu a fost premiată astăzi de BERD Moldova pentru utilizarea energiei produsă din biomasă. Ion Hadjiu regretă că afacerile care folosesc resursele energetice naturale sunt promovate de organizaţiile internaţionale şi mai puţin de guvern:

„Sunt şocat că astăzi ideile inovatoare nu sunt susţinute absolut. Regret, dar după 10 ani de absenţă sunt nevoit să constat că cum am lăsat Moldova în 2001, aşa am găsit-o în 2011. Am lucrat în România. Dacă se doreşte într-adevăr ameliorarea cadrului investiţional, ar fi bine în loc de direcţiile care au nişte denumiri sofisticate, „strategii”, „securitate alimentară”, toate să fie comasate şi să fie făcut un birou unic, în care investitorii să-şi depună proiectul sau ideea şi să obţină înapoi avizările acestea toate.”

Valentina Alexa
Valentina Alexa
În Republica Moldova, întreprinderile care vor să-şi eficientizeze consumul de energie pot solicita credite de la Banca Europeană pentru Reconstrucție şi Dezvoltare, care a deschis o linie specială de creditare – MoSeff. Printre clienţii BERD se numără şi restaurantul „Butoiaş”, care are instalat un sistem solar pentru producerea apei calde şi a aşa numitelor „pompe de căldură”, care extrag energia din apele subterane. Directoarea restaurantului, Valentina Alexa spune că investiţia a depăşit 200 de mii de euro, dar că îşi va recupera banii în cinci ani:

„Dacă cunoşti bine tot ce ţine de proiect, analizezi foarte bine şi ai încredere, eu cred e bine să-l realizezi. Se spune că în Europa viaţa este altfel. Exact, tot ce vine va noi din Europa înseamnă că ne uşurează şi viaţa, şi economia se îmbunătăţeşte. Şi noi vom fi mai buni din motiv că vom realiza proiecte efective şi atunci viaţa decurge altfel, mai uşor şi mai bine.”

Proiectele de eficientizare a consumului de energie nu aduc beneficii doar întreprinderilor care le realizează, ci şi ţării în general, explică directorul Instituţiilor financiare a BERD, Henry Russel:

„Cred că aproape toate ţările din regiune s-au confruntat cu preţuri tot mai mari la energie. Aceasta are un impact asupra consumatorului final. În Republica Moldova sunt întreprinderi care au echipament vechi, în unele cazuri chiar mai vechi de 20 de ani. Prin investirea în echipamente noi, nu doar reducem costurile pentru energie, dar reducem şi emisiile de carbon. Cu toţii avem de câştigat din aceste beneficii.”

Întreprinderile din Republica Moldova care vor să investească în tehnologii de economisire a energiei sunt îndemnate să solicite de la BERD Moldova credite începând cu sume de câteva mii de euro şi până la plafonul de 2 milioane.
Previous Next

XS
SM
MD
LG