Liderii AIianței pentru Integrare Europeană au renunţat la referendumul pentru alegerea preşedintelui în Parlament, dar săptămâna aceasta nu au putut conveni asupra datei unei noi încercări. Decizia a fost amânată pentru şedinţa din 23 februarie. Liberalii n-au renunţat însă la poziţia lor. Mihai Ghimpu a repatat azi în Parlament că nu va vota data alegerilor pînă nu va fi identificat candidatul. S-a apropiat sau, dimpotrivă, s-a îndepărtat rezolvarea crizei constituţionale în această săptămînă? Lucia Diaconu a stat de vorbă cu mai mulţi editorialişti.
Deznodămîntul alegerii preşedintelui este încă departe, susţine redactorul-şef al săptămînalului Kişinevschii Obozrevateli Irina Astahova. Editorialista înclină chiar să creadă că situaţia s-a tensionat şi mai mult.
“Ei încearcă să se pună de acord asupra la ceea ce va urma după alegerea preşedintelui: se va reformata oare puterea sau se va reformata alianţa, sau vor fi redistribuite împuternicirile. În linii mari, acum, cele mai mari probleme le pune Mihai Ghimpu. După cum se vede, pe el ceva îl îngrijorează în situaţia asta nouă cînd apare încă un lider care pretinde să aibă un rol important.”
Încercînd să găsească o explicaţie pentru tărăgănarea rezolvării crizei, directorul agenţiei de ştiri Info-Prim Neo Valeriu Vasilică este şi mai categoric.
“Avem deja un deja vu. Pentru că pînă a cere o săptămînă au existat multe săptămîni înainte în care puteau să fie rezolvate problemele. Că n-au comunicat, n-au fost apţi să rezolve problema iarăşi ne aduce la lipsa de şanse pentru a soluţiona această situaţie cu alegerea preşedintelui. Cred că deocamdată nu toţi participanţii la proces s-au asigurat că vor avea un anumit cîştig din acest proces. Cred că în roluri active sînt toţi patru sau cinci actori, pentru că mai este Godea.”
Editorialistul Petru Bogatu de la Trustul de presă Jurnal consideră că ar exista şanse mari ca în timpul apropiat preşedintele să fie totuşi ales în Parlament. Iată cum comentează ziaristul încercarea liberalilor să se delimiteze de ceilalţi colegi de alianţă atunci cînd refuză să voteze data alegerilor, invocînd că ar fi iraţional să stabileşti ziua fără să ştii care este candidatul.
“Din declaraţiile liderilor PL rezultă că nu sînt ei, liberalii, cei care vor împiedica alegerea preşedintelui şi vor impinge ţara spre alegeri anticipate. Dar nu cu orice preţ. Pl-ul este într-o situaţie acum mai delicată, pentru că, evident, dacă se desemnează un candidat apartinic va fi o figură de compromis care nu va fi probabil întru totul sau chiar în mare măsură pe placul electoratului PL.”
Petru Bogatu adaugă că PL s-ar bucura chiar de o anumită înţelegere din partea celorlalte componente ale AIE care s-au arătat mai indulgente ca altădată cu liderul liberalilor cînd a încercat din nou să sugereze că ar fi marginalizat de colegii săi.