Linkuri accesibilitate

În România s-a furat şi se fură incredibil de mult (Adevărul)


Opoziței i-a căzut masca, arata editorialistul (România Liberă)

Cunoscutul istoric Neagu Djuvara comenteaza situatia politica din Romania, intr-un inteviu publicat în editia centrala a ziarului Adevărul. Djuvara are incredere in tanarul prim ministru Mihai Răzvan Ungureanu si crede ca, daca nu se schimba constitutia, dand mai multe prerogative functiei de sef al statului, ar fi mai bine sa nu candideze ca presedinte al Romaniei, ci sa ramana la carma guvernului. Djuvara regreta ca premierul nu o are alaturi, la justitie, pe Monica Macovei. In Romania s-a furat si se fura incredibil de mult. Solutia, pe termen scurt, ar fi una singura: puscaria, una imensa, in care sa fie varati in numar foarte mare cei vinovati. Daca ar fi avut cu 20 de ani mai putin, cu siguranta ar fi candidat la presedintie, mai spune Neagu Djuvara. Interviul sau din Adevarul arata de asemenea ca nemultumirea fata de plafonarea sau scaderea veniturilor nu e boala specific romaneasca. Peste tot in Occident e asa, pe seama unei erori de interpretare a istoriei, se considera ca progresul economic este infinit. Perspectiva rationala se regaseste mai degraba, crede Djuvara, in parabola biblica cu cele sapte vaci grase si sapte vaci slabe, pentru ca exista in mod natural cicluri de crestere.

Opoziței i-a căzut masca, arata editorialistul României Libere, Cristian Câmpeanu. Recentul scandal al difuzarii prin presa si televiziuni a unor fotografii jenante cu fostul premier Emil Boc pune in alta lumina Uniunea Social-Liberala, in speta, campania prin care incearca sa delegitimize, chiar sa demonizeze noul guvern. Dupa ce ca presedintele liberalilor, Crin Antonescu, a intrat pe postul Antena 1 ca sa comenteze imagini cu un premier gol la vestiarul de gimnastica, opozitia mai si boicoteaza lucrarile Parlamentului intr-o situatie limita, cum a fost cea cauzata de zapezile imense. „Un act de iresponsabilitate grava si de dezertare de la obligatiile asumate ca alesi ai natiunii”, spune jurnalistul. Si atitudinea fata de semnarea, de catre România, a Tratatului Fiscal European arata opozitia ca fiind duplicitara. Acest tratat, care va obliga tarile membre la o disciplina fiscala stransa, a devenit dintr-o data o problema pentru pesedisti precum Ion Iliescu si Adrian Nastase, care se fac ca nu pricep ca orgie fiscala din 2008, cu cresteri rapide de venituri din 2008 nu trebuie sa se mai repete.

Un alt comentator al României Libere, Laurentiu Mihu se ocupa de rolul nefast jucat in viata publica din Romania de patronul televiziunilor Antena si lider al conservatorilor, Dan Voiculescu. Acesta conduce un partid care nu a trecut niciodata singur pragul electoral, ci numai in alianta cu parteneri politici carora le-a pus la dispozitie mijloacele de propaganda cinica si amorala ale televiziunii proprii. Singura solutie - partidele politice autentice sa nu se mai alieze cu conservatorii.
XS
SM
MD
LG