Linkuri accesibilitate

Modernizare pe bune: Apă fără clor


Dacă Apă Canal va reuşi să se ţină de cuvînt, în aprilie vom asista la o adevărată minune.


Ştirea asta ar trebui „rumegată” şi comentată pe îndelete de toată mass-media. Ar trebui făcute talk-show-uri cu experţi tineri şi cu plete dalbe, care să vorbească numai despre asta.

Dar despre ce e vorba? Păi, despre inovaţia pe care ne-o pregăteşte SA Apă Canal. Ni se promite că din aprilie apa care ne vine în case prin ţevi şi robinete nu va mai fi tratată cu clor, ci cu hipoclorit de sodiu. Acum, zice-se, apa din robinet nu va mai emana mirosul înţepător de clor şi va avea un gust mult mai plăcut.

Aici simt nevoia unei incursiuni în trecut. Eu, de fapt, de cînd mă ţin minte, numai apă cu clor am recepţionat prin ţevile din casă. Iar în copilăria sovietică, cînd nu existau sfătuitori grijulii de felul lui Paul Bragg, apa cu clor era folosită la prepararea mîncării în familia noastră. De fapt, o sumedenie de oameni sovietici ingurgitau voiniceşte atunci apa cu clor fără să bănuiască vreun pericol.

Ce vreau să spun? Noi, oamenii din această parte a lumii, nici nu ne putem imagina că din robinetul nostru poate să se scurgă altceva decît apă cu clor. Dacă Apă Canal va reuşi să se ţină de cuvînt, în aprilie vom asista la o adevărată minune. După decenii de existenţă clorată, iertată să-mi fie metafora stîngace, noua modalitate de tratare a apei ar trebui să fie considerată un eveniment megaimportant, un pas real spre modernizare.

În mod normal, ar trebui toată lumea să discute despre asta, să ne explice ce au însemnat deceniile trăite împreună cu apa cu clor, ce schimbă de fapt noua modalitate de tratare a apei, ce poate fi în continuare.

Însă în loc să ne preocupe problemele cu adevărat importante, care ne influenţează viaţa de zi cu zi, ni se vorbeşte pînă la saţietate despre acelaşi spectacol dizgraţios al nealegerii preşedintelui. El, preşedintele izbăvitor şi ocrotitor, care va fi ales în ceasul al doisprezecelea, ne va scăpa de toate relele!!!
XS
SM
MD
LG