Linkuri accesibilitate

Alăturarea Putin - MR Ungureanui e corectă, nu şi inocentă (EvZ)


Electoratul USL pare imun la orice dezbatere de doctrină (România Liberă).

Doua voci distincte au formulat public comparatia intre optiunea presedintelui Traian Basescu pentru un premier venit din zona serviciilor secrete si cea de acum mai bine de 10 ani, cand presedintele rus Boris Eltin opta pentru fostul ofiter KGB Vladimir Putin. In editorialul scris pentru Evenimentul Zilei, Nicoleta Savin spune ca alaturarea este corecta, nu si inocenta. Daca Vladimir Putin a fost ofiter activ al KGB, Ungureanu nu a apartinut niciunei structuri a securitatii, ci a fost pus in 2007 la conducerea unui serviciu secret al unei tari membre a Aliantei Nord-Atlantice si a Uniunii Europene. Cealalta voce care s-a exprimat in jurul aceleiasi comparatii este analistul politic Alina Mungiu –Pippidi, care scrie pentru România Liberă. Nicoleta Savin scrie in Evenimentul Zilei: “Pot intelege deformarea realitatii de catre oamenii politici. Nu insa si cand ea este practicata de jurnalisti sau analisti”.

Sociologul Vasile Dâncu, membru in Partidul Social Democrat, comenteaza premisele mandatului de premier al lui Mihai Razvan Ungureanu, dupa ce a realizat trei sondaje din pur interes profesional – spune intr-un articol postat de Hotnews. Semnele ar fi bune, dar e loc si pentru avertismentul ca, daca nu-si continua cresterea de popularitate dupa alegerile locale, guvernul Ungureanu nu va repeta destinul, mai degraba favorabil, al guvernului Nastase, din 2000. Dificil va fi pentru Ungureanu, spune Dâncu, sa opteze pentru o atitudine anume fata de Partidul Democrat Liberal: poate sa mearga inainte pastrandu-si independenta, si asigurandu-se in acest fel de buna colaborare a partenerilor de coalitie, sau poate sa atraga relatia cu PDL, care il poate presa sa devina membru sau sa aloce resurse pentru interesele electorale ale PDL.

In tabara puterii, prim vicepresedintele PDL Teodor Baconschi a asumat oficial, la televizor, intentia de a legaliza existenta Miscarii Populare - platforma de dreapta care ar urma sa sprijine PDL in alegerile parlamentare din toamna.
O sinteza pe aceasta tema e de gasit tot pe Hotnews.

Despre opozitie, presa de azi constata un soi de baltire: electoratul Uniunii Social-Liberale, formata din liberali, social-democrati si conservatori – pare imun la orice dezbatere sau desfasurare de argumente de doctrina. 48% declara ca vor vota opozitia, desi 60% considera principala manifestare la zi a opozitiei – si anume greva parlamentara – drept o greseala. Ruxandra Paul scrie un comentariu in jurul acestui paradox, in România Liberă. Culmea, nici politicienii opozitiei nu par mai flexibili: Cristian Campeanu desfiinteaza, in acelasi ziar, concluziile vizitei lui Victor Ponta in Statele Unite, si reargumenteaza pe ideea nepriceperii presedintelui PSD intr-ale politicii externe.
XS
SM
MD
LG