Linkuri accesibilitate

Bălți: o decizie ce încurajează marginalizarea şi discriminarea


O „zonă de susținere deosebită a BOM” cu interdicția „propagandei agresive a orientației sexuale netradiționale.”


Consiliul Municipal din Balti a votat azi o decizie care interzice „propaganda orientatiei sexuale netraditionale” in municipiu. Decizia a stirnit imediat reactii din partea organizatiilor pentru drepturile minoritatilor sexuale care au calificat-o drept discriminatorie. Mai multe detalii are Lucia Diaconu.

Consiliul Municipal de la Bălţi, în care majoritatea o deţin consilieri comunişti, declară oraşul „zonă de susţinere deosebită a Bisericii Ortodoxe din Moldova”, unde se interzic „orice manifestări ale propagandei agresive a orientaţiei sexuale netradiţionale”. Jurnaliştii locali au constatat că e un gen de replică întîrziată pentru lozinca „zonă liberă de comunism”.

Toate încercările noastre de-a afla de la fracţiunea comuniştilor, iniţiatorii şi susţinătorii proiectului, ce motivaţie stă la baza hotărîrii s-au soldat cu eşec. A refuzat să comenteze decizia aleşilor locali şi secretara Consiliului Irina Serdiuc. „Eu răspund de legalitatea actelor. Este decizia legală sau este ilegală. De unde ştiu eu ce au avut în vedere?”

Imediat după adoptarea deciziei prohibitive, organizaţii pentru drepturile minorităţilor au reacţionat prin intermediul presei. Acestea, prin reprezentanţii lor, au declarat că decizia ar fi discriminatorie şi că atrage mai multe pericole.

Iată ce a notat pentru Europa Liberă Iulia Marcinschi de la Coaliţia Nediscriminare: „Acest termen ciudat de „propagandă” pe care-l specifică ei poate fi aplicat absolut la orice în dependenţă de cum vor interpreta ei acest act. Adică se are în vedere, fie aceasta o emisiune sau o lucrare, o operă literară. Cît priveşte persoanele vizate, anume cei cu orientare homosexuală care locuiesc în Bălţi sau în împrejurimi, pentru ei este un semnal clar că ei sînt nedoriţi, că viaţa lor ar putea fi în pericol, şi nu numai viaţa, dar şi bunurile proprii şi rudele lor. Este un semnal alarmant fiindcă această decizie indirect încurajează marginalizarea şi discriminarea acestor persoane.”

Decizia are mai multe puncte vulnerabile din perspectiva normelor de drept, consideră Sergiu Ostaf, directorul centrului CREDO de Resurse pentru Drepturile Omului.
„La prima vedere, această decizie contravine cel puţin cîtorva legi. În primul rînd legii cu privire la garantarea libertăţii de exprimare adoptate de Parlamentul actual care prevede condiţii foarte drastice şi foarte înguste pentru a limita libertatea de exprimare în spaţiul public, folosind fie că mass-media, fie că alte modalităţi, internetul etc. Şi legii cu privire la întrunirile publice care prevede foarte clar dreptul cetăţenilor de-a manifesta în public, a se aduna, organiza manifestaţii în spaţiul public. În opinia mea, Guvernul şi reprezentantul Guvernului în teritoriu, în municipiul Bălţi, trebuie să se autosesizeze.”

Încercările de-a adopta o lege împotriva discriminării care ar proteja şi drepturile minorităţilor sexuale a provocat în repetate rînduri proteste vehemente din partea mai multor organizaţii care se declară pro-ortodoxe şi a unor feţe bisericeşti care invocă normele morale creştine. Episcopul de Bălţi şi Făleşti, Marchel este unul din oponenţii cei mai vocali ai proiectului de lege în care homosexualii ar beneficia de protecţie de rînd cu alte categorii socialemnte vulnerabile.

Sub presiunea protestelor guvernul a retras anul trecut legea din Parlament, promiţînd că va încerca să obţină un echilibru de interese sonorizate de diferite segmente ale societăţii. Recent însă autorităţile s-au angajat să adopte legea antidiscriminare pînă la vară, aşa cum prevăd angajamentele asumate de autorităţile de la Chişinău în faţa Uniunii Europene la adoptarea planului de măsuri necerare pentru obţinerea regimului liberalizat de vize pentru cetăţenii moldoveni care vor dori să călătorească în spaţiul Schengen.

Într-un interviu acordat zilele trecute pentru Europa Liberă, şeful Delegaţiei UE la Chişinău Dirk Schuebel a spus că legea este un principiu pe care se bazează relaţiile inter-umane între cetăţenii din spaţiul comunitar şi că UE vrea să se asigure că şi în Moldova oamenii nu vor fi discriminaţi din cauza preferinţelor pe care le au în viaţă.
Previous Next

XS
SM
MD
LG