Linkuri accesibilitate

Se poate cel mult vorbi despre salvarea creditorilor, nu şi a grecilor (Adevărul)


Mişcarea Populară vă trebui să asume toate greşelile sistemului politic din ultimii 20 de ani (Ev.Z).

In preziua reuniunii in format 5+2 de la Dublin, unde se va relua discutia despre soarta Transnistriei, agentia de presa Agerpres posteaza declaratiile asa-zisului presedinte transnistrean Evegheni Sevciuk, preluate din interviul acordat in exclusivitate agentiei ITAR TASS. Sevciuk vede cu ochi buni o oarecare asociere economica intre Moldova si Transnsistria, in baza noilor forme de participare precum proiecte de integrare in uniunea vamala si alte tipuri de asociere cu partenerii estici. De asemenea, se arata dispus sa coopereze cu forte politice si lideri regionali din Republica Moldova, care sustin integrarea in Uniunea Euroasiatica. Aceasta structura este programata sa se concretizeze in 2015, in baza unui acord deja semnat la Moscova de catre Rusia, Kazahstan si Belarus – se mai dauga in aceasta stire Agerpres.

In Adevărul, Ovidiu Nahoi comenteaza Programul European de salvare a Greciei. In opinia sa, deocamdata se poate cel mult vorbi despre salvarea creditorilor, care-si vor primi o parte din bani, dar nu si a grecilor, pentru care alternativa la austeritate ar fi cel mult cresterea economica. Ei bine, arata comentatorul, nici in Grecia, dar nici in docila Portugalie mai ales, masurile de austeritate nu au reusit sa deblocheze dezvolarea. Imprumuturile convenite cu greu de catre statele europene si institutiile financiare internationale muta datoria pentru mai tarziu, fara sa existe semne va fi si platita.

In România, politicul bate insa toate ingrijorarile economice. Se discuta azi in ziarele centrale despre Miscarea Populara, o noua formatiune politica in constructie. Initiatorul ei, democrat-liberalul Sebastian Lazaroiu, adauga in fiecare zi cate ceva la tabloul inca neterminat. Astazi, spune raspicat in editorialul Evenimentului Zilei ca Miscarea Populara va trebuie sa asume, din start, toate greselile sistemului politic din ultimii douazeci de ani. Cheia o reprezinta responsabilitatea, adica puterea de a spune nu alegatorului care asteapta doar inlesniri. Nu se stie cu certitudine ce partide se vor topi in Miscarea Populara, dar Lazaroiu confirma totusi doua – UINPR, Uniunea Nationala pentru Progresul Romaniei, pentru că a votat alaturi de PDL masuri si legi absolut necesare – si PNTCD, pentru că este cel care a facut primele eforturi de apropiere de NATO si de Uniunea Europeana. In schimb, partidul lui Dan Diaconescu nu are ce cauta în Miscarea Populara, din pricina orientarii sale strict populiste.

Si România Liberă perie informatiile pe tema Miscarii Populare si lamureste cazul lui Gigi Becali, care a pretins recent ca ar fi fost curtat sa intre cu partidul sau, Noua Generatie, in aceasta platforma de dreapta. „Singura contributie pozitiva a lui Becali la politica romaneasca ar fi tacerea”, a inchis discutia europarlamentarul PDL Cristian Preda.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:41 0:00
Link direct
XS
SM
MD
LG