Linkuri accesibilitate

„Crearea unei zone de liber schimb cu Uniunea Europeană va fi benefică pentru comerţul Republicii Moldova”


Karel De Gucht la Chişinău.

Karel De Gucht spune că Uniunea Europeană speră ca acordul de liber schimb cu Republica Moldova să fie gata de semnare deja la următorul summit al parteneriatului estic, programat să se desfăşoare în Lituania în luna septembrie a anului viitor:

„Sunt câteva motive care mă fac să cred că vom reuşi atât de rapid. În primul rând, am negociat deja un astfel de acord cu Ucraina, prin urmare cunoaştem etapele pe care trebuie să le parcurgem. Al, doilea motiv ar fi că pregătirea în cazul republicii Molodova a fost mai temeinică. Şi cred că mai există un al treilea motiv care mă face să cred că negocierile vor decurge într-un ritm mai rapid şi anume disponibilitatea ambelor părţi de a merge cu un ritm cât mai rapid cu aceste negocieri.”

Comisarul european anticipează că crearea unei zone de liber schimb cu UE va fi benefică pentru comerţul Republicii Moldova, va atrage investiţii în economie, dar, cel mai important, va oferi Moldovei o şansă nemaipomenită de a-şi spori Produsul Intern Brut:

Conferință de presă comună Karel de Gught - Flad Filat, 27 februarie 2012, Chişinău
Conferință de presă comună Karel de Gught - Flad Filat, 27 februarie 2012, Chişinău
„Un studiu realizat de Comisia Europeană în 2009 sugerează că această zonă de liber schimb ar putea să stimuleze PIB-ul RM cu până la 12,5 procente.”

Premierul Vlad Filat l-a asigurat pe comisarul de Gucht că guvernul este gată să facă faţă unor termene cât mai restrânşi de negociere:

„Etapa de pregătire a fost foarte importantă. Vine o etapă şi mai importantă, de care noi suntem gata. Ne propunem ca perioada de negocieri să fie cât mai scurtă cu putinţă.”

Vor fi însă gata şi producătorii locali, care, lucru ştiut, rămân încă extrem de necompetitivi, pentru un acord de liber schimb cu UE în cel mult un an şi jumătate? Consilierul economic al prim-ministrului, Constanţa-Popescu Meriacre spune că o informaţie liniştitoare pentru aceştia trebuie să fie cea că ridicarea taxelor pentru importurile europene se va face gradual:

„Prioritatea noastră este să asigurăm o liberalizarea foarte graduală. Aceasta însemnă că producătorii vor avea previzibilitate, vor şti foarte exact când se liberalizează, cum şi asta va avea loc puţin câte puţin, în 3, 5 şi chiar 10 ani. Iar acei produicători care vor face efortul pentru a deveni competitivi, vor avea la final marele premiu - piaţa UE care este una cu nu potenţial de export foarte mare.”

În ce zone ale economiei ar putea exista cele mai mari dificultăţi? Analistul Valeriu Prohniţchi anticipează că un domeniu ar putea fi, bunăoară, agricultura:

„Dar anume acest sector ar trebui şi să câştige foarte mult de la acest acord. Moldova nu poate la nesfârşit să-şi conserveze ineficienţele economice. Evident că guvernul trebuie să negocieze anumite perioade de trantişie. Dar e foare important ca guvernul să transnmită mediului de afaceri un mesaj clar că aceste perioade nu sunt pentru eternitate. Că ei vor trebui să intere în concurenţă cu producătroii euriopeni şi prin urmare trebuie să devină competitivi. ”

Prima rundă de negocieri pe marginea acordului de liber schimb va avea loc deja la sfârşitul lunii martie.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:30 0:00
Link direct
XS
SM
MD
LG