Linkuri accesibilitate

PMAN pe post de parcare


Oraşul se sufocă deja de atîtea maşini nărăvaşe.După cum evoluează lucrurile în capitală, ideea asta era de aşteptat să apară demult. Mă refer la intenţia recentă a edililor de a face locuri de parcare în Piaţa Marii Adunări Naţionale.

Vasăzică, armada automobilelor creşte în Chişinău văzînd cu ochii. În curînd toată lumea, cu excepţia cîtorva pensionari şi oameni amărîţi, va avea automobile, pe cînd străzile sînt neîncăpătoare, iar locurile de parcare sînt disputate cu îndîrjire. De aceea, nu e de mirare că edilii au ramarcat spaţiul liber din faţa Guvernului.

Eu nu ştiu dacă parcarea maşinilor în PMAN va sluţi aspectul urbei. Chiar nu-mi pot da seama. Însă faptul că asta nu e soluţie pentru absorbţia torentului imens de automobile mi se pare de domeniul evidenţei. Păi, cîte maşini pot fi parcate în faţa Guvernului? 50, 100 sau 150? Şi asta ar însemna o decongestionare a traficului în oraş? Să fim serioşi.

Dacă autorităţile au început a căuta asemenea soluţii nesigure, mă tem că ele nu prea au un plan bine pus la punct de construcţie a parcărilor subterane sau a parcărilor etajate. Parcările astea solide şi mari figurează, ce-i drept, în nişte proiecte ce vizează viitorul nu prea apropiat. Numai că oraşul ar avea nevoie deja acum de ele. Oraşul, iertaţi-mi figura de stil nereuşită, se sufocă deja de atîtea maşini nărăvaşe.

Iar dacă umplerea cu maşini a PMAN-ului e văzută totuşi ca o soluţie, am putea merge şi mai departe. Am putea hăcui cu lejeritate nişte părculeţe care ne stau ca nişte spini în ochi şi să le creăm maşinilor noastre spaţiul vital de care ele au nevoie. Să nu uităm şi de terenul viran care găzduia odinioară Stadionul Republican. Acolo ar încăpea vreo 200 de maşini. Facem parcări pretutindeni unde e posibil. Eu, de pildă, cum ies din scară, mă pomenesc într-o parcare creată de locatarii blocului. Cea mai mare menire a curţii noastre asta este – să adăpostească maşinile dragi ale locatarilor.

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG