Linkuri accesibilitate

Sâmbătă 3 martie va avea loc la Iaşi o şedintă comună a guvernelor moldovean şi român (Adevărul)


Traian Băsescu ar fi inceput demolarea liderului liberal Crin Antonescu (ziare.com

O stire Agerpres informeaza ca Veronica Bacalu, inalt functionar la Fondul Monetar International, ar putea fi candidatul liberal-democratilor si al liberalilor la viitoarele alegeri prezidentiale din Republica Moldova. Stirea mai spune ca Bacalu s-ar afla, incepand de azi, in tara de bastina, ca sa-si serbeze ziua de nastere, dar si pentru eventuale discutii despre propunerea politica. Alianta pentru Integrare Europeana cauta de cateva saptamani un candidat cu sanse la functia suprema in stat, mai ales dupa ce presedintele interimar Marian Lupu a anuntat ca dizolva Parlamentul daca nu se alege un presedinte pana la jumatatea lui martie.

Adevărul reaminteste ca sambata 3 martie va avea loc la Iasi, in localurile Universitatii Alexandru Ioan Cuza, o sedinta comuna a guvernelor moldovean si roman. Pe agenda se afla cooperarea bilaterala, cu accent pe domeniile energiei, transporturilor, administratiei, al securitatii sociale si al educatiei. La finalul sedintei vor fi adoptate mai multe documente bilaterale, iar cei doi premieri vor fi prezenti la o conferinta de presa comuna, informeaza cotidianul romanesc.

Ziarele apreciaza ca ieri au avut loc in Romania doua miscari politice spectaculoase: una a fost numirea liberalului Teodor Melescanu la conducerea Serviciului de Informatii Externe. Cealalta a fost retinerea, pentru 24 de ore, de catre procurorii anticoruptie, a secretarului de stat cu problemele revolutionarilor, George Costin. Noul director al SIE este „o alegere inspirata”, in opinia lui Grigore Cartianu, de la Adevarul. Omul este “un politician sobru, echilibrat, capabil sa poarte un dialog fara sa tipe sau sa scuipe, cum fac tot mai multe vuvuzelele politice”. In legatura cu secretarul de stat pentru revolutionari, comentatorul e inca si mai satisfacut, pentru ca George Costin ar fi patronat o adevarata fabrica de falsi revolutionari, pe care nu se intelege de ce fostul premier Emil Boc nu a reusit sa o dezmembreze. „E bine ca se intampla macar acum” – scrie Cartianu.

Nominalizarea lui Teodor Melescanu era sa se infunde insa astazi in prevederi prea zeloase ale noii legi a lustratiei. Legea a fost adoptata de Parlament, dar numai dupa ce s-au corectat in mare graba articole care ii barau drumul diplomatului de cariera. Legea lustratiei intentiona sa-i tina pe tusa vreme de cinci ani nu doar pe cei care au facut parte din aparatul de conducere al Partidului Comunist Roman, ci si pe sefii de servicii diplomatice (cazul lui Melescanu, de pilda). Despre toate acestea relateaza Evenimentul zilei.
Si pe site-ul ziare.com se comenteaza numirea lui Melescanu. Ioana Ene o considera un semnal extrem de puternic dat de presedintele Traian Basescu liberalilor: este mai mult decat o mana intinsa, este chiar cea mai argumentata oferta de colaborare, adresata „liberalilor sătui sa mai suporte consecințele obsesiilor lui Crin Antonescu” (am citat). Articolul explica pozitionarea fostului ministru de externe in Partidul National Liberal: mai aproape de aripa Dinu Patriciu, adica mai departe de actualul presedinte al formatiunii, Crin Antonescu. Prin aceasta optiune - pragmatica, nu sentimentala (pentru reconciliere), Basescu ar fi inceput direct demolarea liderului liberal.
XS
SM
MD
LG