Linkuri accesibilitate

„Nekrotitanium” - mai multe personaje în pielea unui singur actor


Alexandru Pleşca în piesa „Nekrotitanium” (foto: Ramin Mazur)
Alexandru Pleşca în piesa „Nekrotitanium” (foto: Ramin Mazur)

Experiment teatral la Chişinău.


Actorul şi regizorul Mhai Fusu a înfiinţat, cu un grup de actori, un laborator de teatru care şi-a prezentat primul spectacol. O adaptare după romanul „Nekrotitanium” de Mitoş Micleuşanu şi Florin Braghiş. Un experiment teatral la care a fost şi colega noastră Lucia Diaconu.

Un singur actor care se strecoară pe neobservate în pielea mai multor personaje - aşa arată varianta pusă în scenă a romanului care de fapt abundă de protagonişti şi linii de subiect.

Luminița Țîcu
Luminița Țîcu
Regizoarea Luminiţa Ţîcu spune că prin acest spectacol a vrut să dea o replică teatrului clasic.

„Aia-i partea proastă - echipele mari şi decorurile frumoase. Acuma eu le urăsc. După mine acuma chiar e mult mai importantă existenţa teatrelor mici. Terenul ăsta de teatru mare de sistem este deja foarte bătătorit. Noi vrem să încercăm existenţa altui gen de teatru.”

Actorul Alexandru Pleşca ne-a mărturisit după spectacol că nu este deloc uşor să fii singur în scenă: „În momentul cînd joci într-un spectacol unde mai sînt şi parteneri în cazul în care ceva nu-ţi reuşeşte te mai ascunzi după nu ştiu ce, după un decor, după un partener sau cel puţin te ajuţi unul pe altul. Aici, fiind singur, trebuie să te ajuţi singur pe tine. M-aţi văzut dezgolit în faţa nu ştiu cîţi spectatori au fost aici...”

Alexandru Pleşca (foto: Ramin Mazur)
Alexandru Pleşca (foto: Ramin Mazur)
Ceea ce l-a determinat pe Alexandru Pleşca să accepte provocarea a fost faptul că găseşte în romanul lui Micleuşanu şi Braghiş ceea ce simte şi trăieşte chiar el, ne-a spus actorul.

„Este vorba despre noi şi Necrotitaniumul ăsta este chiar ţara în care trăiesc eu. Şi regăsindu-mă foarte bine în acest material am zis de ce nu? Părerea mea e că este foarte actual.”

Printre cei curioşi să vadă spectacolul a fost şi dramaturgul Constantin Cheianu: „Este mai degrabă un exerciţiu de stil decît un text şi un spectacol care ar vrea să spună nişte lucruri magistrale despre moldoveni. Ştii, parcă a trecut cu o lanternă peste o faţetă a naturii noastre, a moldovenilor. Şi a făcut-o cu mult sarcasm, care nouă nu ne prea este propriu. Noi sîntem mioritici şi lirici. S-a ajuns la o formulă care este foarte bună şi mă bucur că iată mai ia naştere un teatru în Chişinău, un teatru tînăr, de alternativă, underground.”

Mihai Fusu
Mihai Fusu
Ca să experimenteze mai multe genuri de teatru, actorul şi regizorul Mihai Fusu, împreună cu un grup de tineri actori, s-au gîndit să înfiinţeze un studio teatral. Acesta se numeşte FOOSBOOK, nume inspirat de celebra reţea de socializare.

„Timpurile se schimbă. Noi vedem că se schimbă moda în haine, se schimbă sistemele politice, se schimbă ideologiile, gusturile - totul se schimbă. Deci credem noi că şi teatrul trebuie să devină mai simplu, mai sincer, mai accesibil. Pentru că nu avem noi ce să ne ascundem în spatele înălţimii scenei sau a unor altor paravane artificiale de creare a unor iluzii scenice.”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:52 0:00
Link direct
Previous Next

XS
SM
MD
LG