Olanda anunta ca este nemultumita de progresele Romaniei pe directia Schengen, sugerind in acest fel ca nu va renunta la blocajul pe care il face la nivelul UE. La rindul ei Romania reactioneaza cu un alt blocaj. Este posibil ca si mai departe Bucurestiul sa conditioneze candidatura Serbiei la UE de protectia minoritatii romane din Valea Timocului, dupa ce marti, pe 28 februarie ministrii Afacerilor Externe au fost nevoiti sa trimita acest dosar liderilor UE, fiindca seful diplomatiei romane a stopat decizia.
Olanda cere in continuare rapoarte pozitive in ceea ce priveste functionarea justitiei din Romania si Bulgaria, argumentind ca cele doua state nu au facut suficiente progrese pentru a fi primite in Spatiul de libera circulatie Schengen. Romania a incercat zilele acestea o manevra destul de periculoasa pentru a-i convinge pe europeni sa redeschida usa Schengen, conditionind statutul de candidat al Serbiei nu doar de monitorizarea situatiei minoritatii romane din aceasta tara, ci indirect si de primirea Romaniei in Spatiul de libera circulatie. Cum deciziile in cadrul Uniunii Europene se iau prin consens, daca Olanda continua sa puna veto Romaniei pentru Schengen si Romania ar putea sa tina pe loc candidatura Belgradului.
In aceasta seara, la reuniunea sefilor de stat si de guvern ai Uniunii Europene se discuta nu doar Tratatul Fiscal ci si chestiunea Schengen, iar potrivit unor surse bine informate presedintele Traian Basescu va insista sa primeasca o data pentru admiterea României in Schengen. Termenul ar putea fi destul de indepartat fiindca Olanda a declarat ca nu se va decide in acest sens pina la vara, dar Bucurestiul este hotarit sa nu se lase cu una cu doua si sa-i puna in corzi pe partenerii europeni daca Haga nu cedeaza.
Serbia e doar prima conditionare pe care o pune România. Presedintii român si sirb vor semna miine Protocolul privind minoritatile nationale, dar dincolo de aceasta promisiune juridica pe care o face Belgradul, seful statului roman asteapta rezultate concrete in dosarul Schengen.
Pe de alta parte retinerile Olandei nu sint fara temei daca ar fi sa luam in discutii problemele de la granitele de est ale tarii, dar si alte nereguli birocratice complicate. Chiar zilele acestea parchetul din Romania este pe cale sa destructureze o retea prin care cetateni ai Republicii Moldova obtin ilegal cetatenia romana. Ancheta vizeaza 50 de persoane si a scos la iveala ca o parte dintre cei implicati sint intermediari intre Autoritatea Natioanala pentru Cetatenie din cadrul Ministerului Roman al Justitiei si solicitantii de dincolo de Prut. Mita ar varia potrivit unor informatii intre 500 si 1000 de eruo. Probabil ca intreg dosarul se face sub urgenta cerintelor Schengen, la fel ca raziile de anul trecut de la punctele de frontiera cu Republica Moldova, Ucraina si Serbia care au scos la iveala permeabilitatea granitei care urmeaza sa devina frontiera europeana odata cu primirea Romaniei in Schengen.
Potrivit negocierilor din interiorul Uniunii Europene, Bucurestiul convenise ca tara poate adera la spatiul de libera circulatie in martie anul trecut, numai ca intre timp lucrurile s-au complicat iar Olanda se opune fara sa accepte nici un fel de concesii aderarii Romaniei la Schengen. „Vrem garantii absolute ca sint aplicate criteriile Schengen in Romania si in Bulgaria” a spus astazi premierul olandez Mark Rutte dupa discutii cu presedintele Parlamentului European martin Schultz.