Linkuri accesibilitate

Pedeapsă pentru „chiulangiii” din Parlament


Simplul muritor are nevoie de nişte deputaţi care să muncească, nu să umble teleleu Tănase.


Parlamentul a adoptat deunăzi un proiect foarte curios. Vasăzică, acum, deputaţii care vor absenta nemotivat trei ori pe lună de la şedinţele plenare vor pierde 50% din salariu. Cei care vor absenta nemotivat de patru ori vor pierde 75% din leafă. Iar plecarea deputatului de la şedinţă în semn de protest faţă de un anume proiect luat în discuţie va fi considerată absenţă nemotivată.

Există părerea că proiectul ăsta, adoptat de majoritatea parlamentară, e o încercare de a le pune beţe-n roate deputaţilor comunişti care, de la o vreme, nu mai apar la şedinţe, fiind preocupaţi de lupta crîncenă cu AIE. Am remarcat reacţia promptă a unui deputat comunist care a declarat, pentru Tribuna, că legea adoptată arată „esenţa dictatorială a Alianţei”. E limpede că şi acest deputat ne sugerează că majoritatea parlamentară vrea să-i pună la punct pe comunişti, că proiectul sus-pomenit ţinteşte în PCRM.

Eu nu mă plimb prin culoarele puterii şi habar nu am care sînt dedesubturile adoptării proiectului. Dar mi se pare de domeniul evidenţei că proiectul ăsta trebuie văzut în primul rînd prin prisma intereselor simplilor muritori, ale contribuabililor. Din această perspectivă mi se pare limpede că proiectul e necesar şi bun. Simplul muritor are nevoie de nişte deputaţi care să muncească, nu să umble teleleu Tănase. Şi dacă un simplu muncitor sau medic e pedepsit pentru absenţe, de ce nu ar trebui penalizaţi cei cocoţaţi în vîrful puterii pentru acelaşi lucru? Unde mai pui că facerea legilor e o ocupaţie destul de importantă.

Acum, după adoptarea proiectului, e nevoie să nu existe excepţii de la regulă. Să fie pedepsiţi toţi chiulangiii, indiferent de culoarea lor politică. Iar dacă mă gîndesc la ce s-a întîmplat în Parlament din 1991 încoace, cred că de un asemenea proiect era nevoie de la bun început. Cam tîrzior apare el.

În aceeaşi ordine de idei, ar fi fost oportună poate şi adoptarea unui alt proiect. A unuia care să-i fi lipsit de salarii pe deputaţii care nu vor metodic să aleagă preşedintele ţării. Un asemenea proiect i-ar lăsa fără salarii pe toţi aleşii poporului, nu numai pe cei comunişti. Dar e greu de presupus, fireşte, că deputaţii ar vota aşa ceva.
XS
SM
MD
LG