Linkuri accesibilitate

Un plan de acțiune comun, de integrare a Republicii Moldova in Uniunea Europeană (România Liberă)


Gazoductul Ungheni-Iaşi intereseaza nu doar Republica Moldova, ci şi România (Hotnews)

Într-un interviu acordat cotidianului România Liberă, ministrul roman de externe Cristian Diaconescu vorbeste pe larg despre relatia Romaniei cu Republica Moldova, in contextul unei noi abordari a politicii externe, mai “contondente”in ceea ce priveste temele sensibile. Una dintre ele este situatia minoritatii romane traitoare in diverse state.

La Bucuresti s-a speculat deja ca atitudinea ferma a diplomatiei romane fata de aspiratiile de integrarea europeana ale Serbiei ar fi avut drept cauza nu doar grija pentru soarta romanilor din Timoc, ci si dorinta de a forta cumva mana Uniunii Europene pentru acceptarea Romaniei in spatiul Schengen. Ministrul Cristian Diaconescu nu confirma acest – l-au numit unii – santaj (România a conditionat parcursul Serbiei), dar admite ca a fost o „lovitura de teatru”, de care seful statului, Traian Basescu, nu a ramas neinformat. Aceasta atitudine in chestiunea Serbiei ar fi fost necesara pentru ca românii din Timoc au fost supusi in ultima perioada unor presiuni deosebite: au fost impiedicati sa tina slujbe religioase in limba romana, li s-a impus ca documentele scrise in limba romana sa fie scrise in alfabet chirilic. Totusi, mai spune oficialul roman, „din punctul de vedere al Romaniei, Serbia trebuie sa fie membra a Uniunii Europene”. Noul ministru roman de externe spera sa obtina de asemenea un rezultat foarte bun, si rapid, pe relatia cu Rusia, anume, ca presedintele Traian Basescu sa primeasca o invitatie din partea Moscovei. O intentie in acest sens a fost formulata la Bucuresti, 2008, de Vladimir Putin, pe atunci presedinte, dar nu s-a concretizat niciodata. Un loc aparte in interviul din România Liberă este acordat relatiei cu Republica Moldova. Cristian Diaconescu este intrebat daca România ia de bune semnalele ca Moldova ar fi renuntat la conditia integritatii sale teritoriale, pentru a permite solutionarea problemei transnistrene. „Speram ca pana la sfarsitul negocierilor sa se ajunga la o formula care sa conserve integritatea teritoriala a Republicii Moldova. Oricum, dreptul de decizie îl are Chisinaul” – a fost raspunsul lui Diaconescu. El a amintit si ceea ce urmeaza a se discuta sâmbătă la Iasi, la sedinta comuna a guvernelor roman si moldovean: un plan de actiune comun, de integrare a Republicii Moldova in Uniunea Europeana.

Tot legat de sedinta comuna a celor doua guverne, Hotnews a obtinut un interviu cu ministrul roman al economiei, Lucian Bode, pe tema proiectului gazoductului Ungheni-Iasi. Acest proiect intereseaza nu doar Republica Moldova, ci si Romania, pentru ca pe conducta vor putea fi realizate si exporturi de gaze, a spus Bode. Hotnews informeaza ca si vicepremierul moldovean Valeriu Lazar a exprimat anul trecut, la Bucuresti, interes pentru acest proiect, care ar urma sa fie construit cu o contributie insemnata a Uniunii Europene. Gazoductul este avantajat de Conventia semnata in 1996 intre Federatia Rusa si Romania, si care este in vigoare pana in 2015. Ea prevede ca partea rusa poate livra Romaniei pana la 14 miliarde de metri cubi de gaz anual, cu conditia sa fie construite noi capacitati de transport al gazelor, relatează Hotnews.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:34 0:00
Link direct
XS
SM
MD
LG